Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεχίζονται τα προνόμια, οι φοροαπαλλαγές και το «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο

Τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στα βασικά για το κεφάλαιο ανέδειξε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παρέχει «γην και νερό» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, από τη λεηλασία του λαού.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση και με αυτό συνεχίζει να προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές, επιδοτεί το «μισθολογικό κόστος» τους, ενισχύει με περισσότερο «ζεστό» χρήμα την έρευνα για λογαριασμό τους, ενώ για τις χαρακτηριζόμενες επενδύσεις «στρατηγικής σημασίας» (Ενέργεια, τουρισμό κ.ά.) «προσφέρει κατ' εξαίρεση τη δυνατότητα να επεμβαίνουν οι επενδυτές σε δασικές και σε δημόσιες εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, για επέκταση ή για εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας βιομηχανικής εγκατάστασης», προσθέτοντας πως για τις επενδύσεις αυτές η κυβέρνηση εξασφαλίζει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τόνισε ότι «αυτό το μείγμα διαχείρισης προϋποθέτει την ακόμα μεγαλύτερη συντριβή των λαϊκών αναγκών για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Κερασάκι του νομοσχεδίου ήταν τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς την εταιρεία «Ιπποδρομίες ΑΕ», οι οποίες ευνοούν παραπέρα την ανώνυμη εταιρεία, όπως π.χ. με τη δραστική μείωση του μισθώματος που καταβάλλει η εταιρεία κ.λπ.

Η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ για να καλύψει την ταύτισή της με την κυβέρνηση προσέφυγε στη σκανδαλολογία με αφορμή τη τροπολογία για τον Ιππόδρομο, για την οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα. Ανάλογη ήταν και η στάση του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε «παρών». Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για να διαμαρτυρηθεί... για την υψηλή φορολογία και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων.

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι εχθρικός για το λαό

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «συνεχίζετε την ίδια λογική, να παρέχετε "γην και ύδωρ" στις ανάγκες και στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μετά τα προηγούμενα νομοσχέδια με τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα, των εισηγμένων επιχειρήσεων, μετά τη γελοία "εθελοντική εισφορά" των εφοπλιστών, μετά την παραχώρηση που κάνατε χτες, των ακτών και του αιγιαλού προς όφελος των επενδυτικών σχεδίων, έρχεστε σήμερα και φέρνετε τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και νέα μέτρα για τις εθνικές επενδύσεις».

Ανέφερε ότι με την Αναπτυξιακή Τράπεζα «μοχλεύετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχετε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ενώ θύμισε ότι ο Γ. Δραγασάκης έχει προαναγγείλει νόμο για πολυετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και θα εξυπηρετεί τα επενδυτικά σχέδια. Μ' αυτόν τον τρόπο, τόνισε, η κυβέρνηση διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των επενδυτικών σχεδιασμών σε υποδομές και χρηματοδότηση, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες έργα υποδομής απαραίτητα για τη βελτίωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι τα έργα της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής προστασίας ή της αντιπυρικής.

«Ο δρόμος του κεφαλαίου, τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και την περίοδο της ανάπτυξης, είναι εχθρικός για το λαό», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ