Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις και «εμβληματικές» παρεμβάσεις για το κεφάλαιο

Από τη συνεδρίαση του πρόσφατου Γιούρογκρουπ στο Βουκουρέστι

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση του πρόσφατου Γιούρογκρουπ στο Βουκουρέστι
Με προανάκρουσμα την πρόσφατη ανακοίνωση - απόφαση του Γιούρογκρουπ αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια με τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, ανοίγει ο κύκλος της 3ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» με τη νέα δέσμη από τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Σε αυτό το φόντο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, επανέρχονται στην Αθήνα στις 6 Μάη, ενώ η επόμενη έκθεση «αξιολόγησης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται στις αρχές Ιούνη, δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καθώς και κόμματα της αστικής διαχείρισης, καθένας από την πλευρά του, επιχειρούν να καλλιεργήσουν σε τμήματα του λαού κλίμα «προσδοκιών», η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ (5 Απρίλη) με αφορμή το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» ξεκαθαρίζει:

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSΜ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τωνμεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

Σε κάθε περίπτωση, το υπό διαμόρφωση νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα ενσωματώνει και την περαιτέρω κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020).

Παράλληλα, η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων θα βρεθεί στην προμετωπίδα τόσο του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» όσο και του «προγράμματος σταθερότητας» 2019 - 2022, που προβλέπονται από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αναμένεται να υποβληθούν από την κυβέρνηση στην Κομισιόν, μέχρι το τέλος Απρίλη.

Ιδιωτικοποιήσεις στο παραλιακό μέτωπο

Στο μεταξύ, κι ενώ η κυβέρνηση περνάει το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια με τα δεκάδες προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μια ακόμη «εμβληματική» ιδιωτικοποίηση ολοκληρώθηκε χτες με την κατοχύρωση της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην «Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» με αντίτιμο στα 57,5 εκατ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ, που «έτρεξε» το διαγωνισμό παραχώρησης, «με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της αθηναϊκής Ριβιέρας».

Πρόκειται για την περιοχή - φιλέτο, η ιδιωτικοποίηση της οποίας συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της 3ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», σε συνέχεια βέβαια της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και των εκτάσεων του παραλιακού μετώπου που προσφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που τις αναλαμβάνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής».

Πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες που εντάσσονται στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου, που βέβαια είναι απόλυτα ξεκομμένες από τις λαϊκές ανάγκες. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονιστεί και θα μετατραπεί σε «έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα».

Σε αυτό το φόντο, η προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είχε ως βάση προηγούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία επιτρέπουν στον επενδυτή χρήσεις γης που αφορούν στη λειτουργία της μαρίνας, όπως κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, αθλητικές και εμπορικές χρήσεις κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ