Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΟΥΔΑΝ
Διακοπή των συνομιλιών με τους στρατιωτικούς

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν, μετά και από την απόφαση μέρους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που συνιστούν το λεγόμενο «Μέτωπο δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής» να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με το «Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο» του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Ο στρατηγός Μπουρχάν, που ηγείται των στρατιωτικών, αρνείται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας σε νέα πολιτική κυβέρνηση, μετά την ανατροπή του επί 30 χρόνια Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ, στις 11 Απρίλη.

Την ανακοίνωση για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων εξέδωσε την Κυριακή η «Σουδανική Ενωση Επαγγελματιών» (SPA) δημοσιογράφων, πολιτικών μηχανικών, επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε αφενός η άρνηση της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης να παραδώσει την εξουσία σε μία πολιτική κυβέρνηση, αφετέρου η προσπάθεια ανώτατων αξιωματούχων να επαναφέρουν σε δομές εξουσίας ισλαμιστές. Η SPA κάλεσε έτσι τους πολίτες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, όπως και το Σουδανικό ΚΚ.

Στο μεταξύ, εκπνέει στις 30 Απρίλη το τελεσίγραφο της Αφρικανικής Ενωσης, που έχει απειλήσει με αναστολή της συμμετοχής του Σουδάν στον οργανισμό εφόσον οι στρατιωτικοί υπό τον Μπουρχάν δεν παραδώσουν την εξουσία σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τους Σουδανούς στρατιωτικούς, οι μοναρχίες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν την Κυριακή τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 500 εκατ. κατατέθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα του Σουδάν και τα άλλα θα δοθούν με τη μορφή τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ