Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ξανά στις κάλπες στις 5 Μάη

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 5 Μάη (και μόνο αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 40%) θα κριθεί η προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο ανάμεσα στους υποψηφίους να υπάρχουν διαφορές στα στρατηγικά ζητήματα όπως η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρά τη διαφορετική τακτική όσον αφορά τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Στον πρώτο γύρο της Κυριακής, με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι (από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ) και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (που υποστηρίχθηκε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE) σχεδόν ισοψήφησαν. Ο πρώτος πήρε 42,72% (317.690 ψήφους) και η δεύτερη 42,6% (316.741 ψήφους). Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, που στηρίχθηκε από δύο μικρά αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους), που το πιθανότερο θα στοιχηθούν με τον πρώτο.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Πεντάροφσκι για την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, επειδή όπως είπε, η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν «τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες».

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση για την άσχημη κατάσταση.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές κυμάνθηκε κοντά στο 41,8%.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σχολιάζοντας η αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, στον ρ/σ του ΑΠΕ, το αποτέλεσμα του α' γύρου των προεδρικών εκλογών, δήλωσε: «Οι δύο υποψήφιοι που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ποσοστό κατά 11% παραπάνω από την υποψήφια που είναι του εθνικιστικού μπλοκ. Το θεωρώ απίθανο να εκλεγεί (σ.σ. η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα), αλλά ακόμη και να έβγαινε, ακόμη κι αν εκλεγεί, όπως η ίδια έχει πει στις ομιλίες της που βρίθουν αντιφάσεων, σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να κάνει τίποτε (σ.σ. ώστε να ανατραπεί η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών)».

Εκτίμησε, επίσης, ότι «και το VMRO έχει συνειδητοποιήσει ότι ούτε μπορεί να κάνει τίποτε, αλλά ούτε θέλει, γιατί θα έχει και λαϊκή αντίδραση, καθώς όλοι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ