Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζήτησε ξένη συνδρομή για τον εντοπισμό διεθνούς δικτύου

Οι εκκλησίες που χτυπήθηκαν γέμισαν σορούς αθώων (φωτ.)

Copyright 2019 The Associated

Οι εκκλησίες που χτυπήθηκαν γέμισαν σορούς αθώων (φωτ.)
ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τους 290 έφτασαν χτες οι νεκροί από τις οκτώ απανωτές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, σε μια περίοδο που διευρύνονται «τρομοκρατικές επιθέσεις» (βλέπε και Νέα Ζηλανδία στα μέσα Μάρτη), ενέργειες που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» διαφόρων αντιλαϊκών διεργασιών.

Οι φονικές εκρήξεις που έγιναν προχτές, ανήμερα δηλαδή του Πάσχα των καθολικών, σε τρεις καθολικές εκκλησίες και τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία, προκάλεσαν και τον τραυματισμό άνω των 500 ανθρώπων. Μεταξύ άλλων, στόχος έγιναν η καθολική εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στην πόλη Κατουουαπιτίγια (βόρεια του Κολόμπο) και η ευαγγελική εκκλησία στην Μπατικαλόα, αλλά και τα ξενοδοχεία (στο Κολόμπο) «Shangri-La», «Kingsbury», «Cinnamon Grand Colombo» και «Tropical Inn».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 87 πυροκροτητές στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κολόμπο, ενώ αυτοσχέδια βόμβα εξουδετερώθηκε και στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) νέα έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο κοντά σε άλλη εκκλησία του Κολόμπο, χωρίς να διευκρινιστεί αν υπάρχουν θύματα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ενεργοποιώντας από χτες τα μεσάνυχτα μέτρα που θα επέτρεπαν σε αστυνομία και στρατό εκτεταμένες εξουσίες για συλλήψεις και ανακρίσεις χωρίς δικαστικές εντολές.

Το γραφείο του Προέδρου, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ανακοίνωσε ότι «οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν πως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από ντόπιους τρομοκράτες» και ότι η κυβέρνηση «θα ζητήσει τη βοήθεια ξένων χωρών». Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Ραζίτα Σεναράτνε, είχε πει ότι «υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο οι επιθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία». Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι δύο βδομάδες πριν είχαν φτάσει πληροφορίες στις αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ) ετοίμαζε επιθέσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πληροφορίες δεν έφτασαν ποτέ στην κυβέρνηση, αφήνοντας υπονοούμενα για κακούς χειρισμούς που αφορούν και την αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε (τον περασμένο Οκτώβρη ο Πρόεδρος είχε προσπαθήσει να αποπέμψει τον πρωθυπουργό).

Συνολικά, στη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας είχαν γίνει μέχρι και χτες 24 συλλήψεις.

Τις επιθέσεις καταδίκασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που «προσφέρθηκαν να βοηθήσουν».

Να σημειωθεί ότι η Σρι Λάνκα, με πληθυσμό περίπου 22 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δεδομένης και της γεωγραφικής της θέσης, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ινδικής χερσονήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ