Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις συμφερόντων και ευχολόγια για «πολιτική λύση»

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκκληση για «εκεχειρία» ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγέζ Σάρατζ, και του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη εξαπολύοντας επιθέσεις με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», απηύθυναν οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας υποστήριξαν ότι θα πρέπει «να καταβληθούν νέες προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων και την εξεύρεση πολιτικής λύσης», που θα σταθεροποιήσει την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη. Χώρα με τεράστιο ορυκτό πλούτο, που παραπαίει από το χάος συγκρούσεων μετά τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011.

Το ίδιο διάστημα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Al Monitor», που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, μετέδωσε την πληροφορία πως η δοτή λιβυκή κυβέρνηση του Φ. Σάρατζ υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία λόμπι «Mercury Public Affairs», ύψους 2 εκατ. δολαρίων για ένα χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο υπογράφτηκε λίγες μέρες αφότου έγινε γνωστό το φιλικό τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον στρατηγό ε.α. Χ. Χάφταρ. Ενδιαφέρον υπ' αυτό το πρίσμα προκάλεσε χτες η πληροφορία πως ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης έχοντας μαζί του «εποικοδομητική συζήτηση». Φέρεται πως συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί «πολιτική λύση» στη Λιβύη.

Εκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια

Νωρίτερα, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, απηύθυνε έκκληση να ανοιχθούν «ασφαλείς διάδρομοι» στην Τρίπολη για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους, καθώς και να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες. Παράλληλα, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός, Γιούσεφ Σάχεντ, εξέφρασε την ανησυχία ότι επίκεινται νέες μαζικές ροές προσφύγων από τη Λιβύη, όπως το 2011. Μετά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, απηύθυνε νέα έκκληση για εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ