Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και τα παζάρια

Την όξυνση των επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και των πολύπλευρων ιμπεριαλιστικών παζαριών επιβεβαιώνει η εμφάνιση του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής») στην κυπριακή ΑΟΖ, προς υλοποίηση των σχεδιασμών που εδώ και καιρό είχε εξαγγείλει η Αγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τουρκικό γεωτρύπανο είχε μπει στην κυπριακή ΑΟΖ και βρισκόταν μόλις μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, ενώ εμφανιζόταν να προετοιμάζει γεώτρηση, μετά και από σχετική παράνομη NAVTEX που η Τουρκία εξέδωσε την Παρασκευή, για έρευνες μέχρι και τον Σεπτέμβρη.

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ανέφερε ότι η χώρα «προβαίνει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», μεταξύ άλλων καταθέτοντας στον ΟΗΕ «τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας». Το Σάββατο συγκλήθηκε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εξετάζεται και η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος προσώπων και εταιρειών που εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν «τις παράνομες ενέργειες του "Φατίχ"».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, επανέλαβε χτες ότι «επιδίωξή μας είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» και ότι αν ο ΟΗΕ καλέσει τον «Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες που θα επικρατούν, η τοποθέτηση που θα γίνει από τις άλλες πλευρές, και πρώτα απ' όλα την Τουρκία, και ανάλογη θα είναι η αντίδραση». Εξέφρασε ακόμα προσδοκίες «να γίνουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία, να γίνει κατανοητό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται η Τουρκία να συμμετάσχει στα ενεργειακά δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι αντίθετα με τη λογική της αυθαιρεσίας απομονώνεται και περιθωριοποιείται».

«Να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», κάλεσε την Τουρκία με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, χαιρετίζοντας «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ «News 24/7», σημείωσε πως η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην «πρόοδο» που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αποτυγχάνει, «διότι εισπράττει την καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας» και «απομονώνεται περαιτέρω, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας (...) Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική».

Να μπει στην «ενεργειακή εξίσωση» απαιτεί η Τουρκία

Η Τουρκία επέμεινε και αυτήν τη φορά ότι τα σχέδιά της απορρέουν «από τα έννομα δικαιώματα (μας) που γεννά το διεθνές δίκαιο» και επιχειρηματολογώντας ότι είναι η χώρα με «τη μακρύτερη ακτογραμμή στην περιοχή», ξεκαθάρισε ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων γύρω από την Κύπρο».

Φροντίζοντας να διευκρινίσει, πάντως, ότι ζητούμενο είναι οι όροι και τα ανταλλάγματα για το τουρκικό κεφάλαιο στο σκληρό ιμπεριαλιστικό παζάρι, κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «ανεύθυνα έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους, που είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, αρνούμενη κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας σε μονομερείς ενέργειες». Επισήμανε δε ότι «λογική προσέγγιση», που «θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή», θα είναι όλοι «να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι Τουρκία και ΤΔΒΚ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη άνευ όρων στην "ελληνοκυπριακή διοίκηση"». Επιπλέον, απευθυνόμενη ειδικά στην Ουάσιγκτον, η Αγκυρα χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις επισημάνσεις της και υπενθύμισε ότι οι «συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ» εκκρεμούν ακόμα στην περιοχή, επικρίνοντας τις παρεμβάσεις «τρίτων πλευρών που ενεργούν σαν διεθνές δικαστήριο».

«Σύνθημα» για κλιμάκωση των παζαριών

Εκ μέρους των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας» και μίλησε για βήμα «πολύ προκλητικό» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή». Κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες», αλλά την ίδια στιγμή - χρησιμοποιώντας τη γνωστή «εξισωτική» τακτική - δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Αλλωστε, σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία (σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com), η Ουάσιγκτον έκρινε σκόπιμο να σημειώσει (και) στην παρούσα συγκυρία ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των πόρων και θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι».

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε κι αυτή «μεγάλη ανησυχία» για τα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις, καλώντας «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

«Σοβαρότατη ανησυχία» εξέφρασε εκ μέρους του Ισραήλ και ο πρέσβης στη Λευκωσία Σάμμυ Ρεβέλ, εκφράζοντας «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» προς τη Λευκωσία, ενώ το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το Κάιρο παρακολουθεί «με ενδιαφέρον και ανησυχία» τις εξελίξεις και προειδοποιεί για τις «συνέπειες που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μονομερή μέτρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκινά επίσημες επαφές στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ