Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΛΑΥΡΙΟ
Με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα έχει τα δικά του όπλα στην πάλη

Σε προεκλογική συγκέντρωση μίλησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Κώστας Παπαδάκης

Κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ απηύθυνε στον εργατόκοσμο του Λαυρίου η προεκλογική συγκέντρωση της Οργάνωσης Λαυρεωτικής του Κόμματος το βράδυ της Κυριακής 5/5.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο λαός έχει κάθε λόγο να εμπιστευτεί το ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος αφού ανέδειξε μεταξύ άλλων τη στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, «προοδευτικών» και «συντηρητικών», «φιλελεύθερων» και «σοσιαλδημοκρατικών», έδωσε απάντηση στους «κουτοπόνηρους» που, όπως είπε, ρωτούν: «Γιατί το ΚΚΕ που εναντιώνεται στην ΕΕ ζητά την ενίσχυσή του στο Ευρωκοινοβούλιο;». Ανέφερε ο Κ. Παπαδάκης:

«Απαντάμε: Ο ελληνικός λαός που σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη δεν εμπιστεύεται κατά 74% την ΕΕ, να στείλει λοιπόν στο Ευρωκοινοβούλιο ποιους; Τους χειροκροτητές της ΕΕ που αν δεν τη λιβανίζουν, τότε τη δικαιολογούν και σπέρνουν αυταπάτες; Να στείλει αυτούς που όλοι τους μαζί ψηφίζουν σχεδόν τα πάντα με ευρείες ομοφωνίες και, ναι, συνεργάζονται και, ναι, τα βρίσκουν, από την Ευρωβουλή, τα Περιφερειακά Συμβούλια έως τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά η συνεργασία τους καταλήγει πάντα σε αντιλαϊκές αποφάσεις; Ποιους; Αυτούς που κρατούν στο σκοτάδι το λαό για τις αντεργατικές αποφάσεις αυτές και τις βλέπει μετά ο ίδιος φάντη μπαστούνι στη ζωή του;

Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης
Γι' αυτό λοιπόν εμπιστευτείτε το ΚΚΕ που αποδείχθηκαν όλα όσα σας είπε για την ΕΕ "λίρα εκατό", ότι μόνο χειρότερη αυτή γίνεται, ότι είναι ένωση του κεφαλαίου, ανεπίστρεπτη συμμαχία όχι του λαού, αλλά των αντιπάλου του.

Ναι, το ΚΚΕ, που όταν όλοι οι άλλοι μιλούσαν για κοσμογονία σας προειδοποίησε για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, σας ενημέρωσε έγκαιρα ότι δεν πρόκειται απλά για ένα μνημόνιο αλλά για τα μνημόνια διαρκείας και την εποπτεία της ΕΕ που δεν θα έληγαν όπως και δεν έληξαν τον περασμένο Αύγουστο. Και πάνω από όλα το ΚΚΕ που οργάνωσε με όλες του τις δυνάμεις την πάλη του λαού απέναντι σε όλα αυτά.

Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα έχει τα δικά του όπλα στην πάλη του, ακόμα περισσότερα αυτιά και μάτια, τη δική του πιο δυνατή φωνή και στην πηγή των αντιλαϊκών αποφάσεων. Πολύτιμα εφόδια που μαζί με την αναντικατάστατη λαϊκή ανάταση και συμβολή στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με ισχυρότερα ΚΚ μπορούν να οργανωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικοί αγώνες για κάθε λαϊκό πρόβλημα και ανάγκη, όλων αυτών των αγώνων που σίγουρα θα ξεσπάσουν κι είναι μπροστά μας».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Αποστόλης Παμφίλης, υποψήφιος δήμαρχος Λαυρεωτικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος κάλεσε σε ενίσχυση του συνδυασμού του ΚΚΕ για να δυναμώσουν η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, η σύγκρουση με το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Στάθηκε στις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημειώνοντας ότι τα ψηφοδέλτιά της μπορούν να εκφράσουν την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία, την πιο πλατιά καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής. «Οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", πρόσθεσε, θα είναι η φωνή που θα αποκαλύπτει, θα δυσκολεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, θα αντιπαλεύει τη στρατηγική της ΕΕ. Είναι η δύναμη που θα ενημερώνει, θα βοηθά την οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας, θα αναδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους».

Ταξικό το περιεχόμενο των «υποσχέσεων» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η Αλέκα Παπαρήγα
Η Αλέκα Παπαρήγα
Η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε μεταξύ άλλων για το κριτήριο ψήφου και τις «δεσμεύσεις» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ:

«Το κριτήριο ψήφου είναι ίδιο για όλες τις κάλπες, αφού ο πολιτικός πυρήνας είναι ενιαίος και κοινός, είτε γίνεται λόγος για δήμο είτε για Περιφέρεια είτε για το εθνικό ή ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (...)

Το αποτέλεσμα της κάλπης καθορίζει αν ο λαός θα βγει δυνατότερος, ή αν θα έχει δώσει το δικαίωμα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στους σημερινούς ή αυριανούς συμμάχους τους να ισχυρίζονται ότι ο λαός με την ψήφο του έδωσε έγκριση σε όλες τις επιλογές τους. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη είναι λίγο αργά για δάκρυα απογοήτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μόνο έπαθλο του ανήκει, της θρασύτητας, όταν υπόσχεται ελάχιστες, αναιμικές, ουσιαστικά προσωρινής αξίας παροχές που προέρχονται από τα ματωμένα υπερπλεονάσματα των δισεκατομμυρίων που τα έχει αρπάξει κατά πρώτο λόγο από το λαό. Δεν χρωστάει ο λαός τίποτε για να το επιστρέψει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ (...)

Χωρίς τους αγώνες που έγιναν στη 10ετία της κρίσης δεν θα υποχρεωνόταν η κυβέρνηση σε ορισμένους ελιγμούς υποχωρήσεων. Αν οι αγώνες αυτοί ήταν πιο μαζικοί και μαχητικοί, αν αγκάλιαζαν όλους τους τόπους και χώρους δουλειάς θα είχαν χάσει λιγότερα οι εργαζόμενοι.

Οι υποσχέσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταξικό χαρακτήρα. Η ΝΔ υπόσχεται ότι αν κυβερνήσει θα μειώσει τους φόρους όλων, στην πραγματικότητα θα μειώσει κυρίως τους φόρους που καταβάλλει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο, και αυτή τη μείωση θα τη μεταφέρει στις πλάτες του λαού, με τους έμμεσους φόρους, τις αυξήσεις τιμών, με τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Η ΝΔ έχει ήδη ομολογήσει ότι ως κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις και επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως λέει, η κυβερνητική πολιτική έχει συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει κάποιες υποσχέσεις ως μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα οι πραγματικοί κερδισμένοι θα είναι οι τράπεζες, οι κεφαλαιοκράτες. Η υπόσχεση για πιθανή μείωση του φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι μετατάξεις του ΦΠΑ στα εμπορεύματα δεν ανατρέπουν τη φοροληστεία σε βάρος του λαού.

Υπόσχεται πενιχρά μέτρα προκειμένου να διατηρήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μνημονιακών νόμων που δεσμεύουν έως το 2060 και ορισμένοι έως το 2100. Πολλά από τα μέτρα που προπαγανδίζονται θα αποδειχθούν ελάχιστα έως και φούσκα (...)».

Η ανάπτυξή τους είναι αντιλαϊκή

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων του κεφαλαίου, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο «αναπτυξιακό σχέδιο» της Ανατολικής Αττικής που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε εδώ στο Λαύριο το "αναπτυξιακό σχέδιο" της Ανατολικής Αττικής, τα άλλα κόμματα κυρίως σχολίασαν ότι δεν διασφαλίζεται η φερεγγυότητα, ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, δεν θα το πραγματοποιήσει. Αυτό δεν συνιστά ριζική, ουσιαστική διαφορά.

Το "αναπτυξιακό σχέδιο" του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανατολική Αττική στηρίζεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής που είχε ψηφιστεί το 2014. Ιδού μια άλλη απόδειξη της σύμπλευσης. Ο,τι έργα πρόκειται να γίνουν περιορίζονται στην αναβάθμιση του λιμανιού του Λαυρίου και της Ραφήνας, λιμάνια που εκτός των άλλων είναι πολύ κοντά με τα Ναυπηγεία της Σύρου που προορίζονται για ναυπηγεία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (...)

Για μας η τουριστική ανάπτυξη ταυτίζεται με τη δυνατότητα να κάνει τουρισμό, διακοπές, να απολαμβάνει ψυχαγωγία και αναψυχή η φτωχή εργατική, λαϊκή οικογένεια, η φτωχή αγροτική, τα νέα ζευγάρια, οι άνεργοι οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι. Ανθρώπινη ανάγκη είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, το εισόδημα που εξασφαλίζει ποιοτική ζωή.

Μπορεί το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" να σπάει ρεκόρ στο πηγαινέλα τουριστών, αλλά εμείς δεν συμβιβαζόμαστε οι εργαζόμενοι να ξεζουμίζονται και να εξουθενώνονται με την εντατικοποίηση, να αυξάνονται τα εργατικά "ατυχήματα", να δουλεύουν με ωράρια - "λάστιχο", με βασικό μισθό πείνας ενώ το κόστος των αερομεταφορών είναι σχεδόν απαγορευτικό για τη λαϊκή οικογένεια.

Δεν ξετρελαινόμαστε με τα μοντέρνα ξενοδοχειακά συγκροτήματα όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Σύμβαση και ενώ το πιο φτηνό δωμάτιο χρεώνεται με 350 ευρώ τη βραδιά, οι καμαριέρες δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, όλο το μήνα για 700 ευρώ (...)

Εμείς παλεύουμε για να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ελληνικής θάλασσας, του ελληνικού βουνού, των πράσινων περιοχών που έχουν απομείνει, τα νέα ζευγάρια, η εργατική, λαϊκή οικογένεια με σύγχρονη λαϊκή κατοικία, με χώρους για αναψυχή και διακοπές που δεν κοστίζουν».

Ευρωπαϊκή Ενωση: Πολέμου συνδικάτο

Για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σημείωσε: «Η ΕΕ είναι και πολέμου συνδικάτο. Εκτός από τη στήριξη του ΝΑΤΟ, ρίχνει βάρος στη δική της στρατιωτικοποίηση και πολεμική ετοιμότητα - αν δεν αποδώσει ο οικονομικός και κοινωνικός πόλεμος με τα συνήθη μέσα. Εχει δημιουργήσει και ενισχύει δυνάμεις ταχείας στρατιωτικής επέμβασης, έχει ξεκινήσει την εντατική διαδικασία ενίσχυσης της καταστολής και φακελώματος.

Αποδείχθηκε σενάριο φαντασίας ότι η ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ θα απέκλειε κάθε πόλεμο, κάθε στρατιωτική επιδρομή. Η ΕΟΚ έδειξε το μαύρο πρόσωπό της την περίοδο της αποσύνθεσης του αποικιοκρατικού συστήματος, στον πόλεμο της Ινδοκίνας, της Αλγερίας, στους πολέμους και τις επιχειρήσεις ενάντια στους λαούς της Αφρικής. Αξίζει να θυμηθούμε την πιο πρόσφατη εγκληματική ευθύνη της ΕΕ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και το διαμελισμό της, τη βάρβαρη, απάνθρωπη πολιτική της στη Μέση Ανατολή, στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό, στη Λιβύη, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στο Κέρας της Αφρικής.

Δεν ξεχνάμε ότι η ΕΕ αποδέχεται και νομιμοποιεί την άνοδο φασιστικών τάσεων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εξισώνοντας τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Ανέχθηκε και ανέχεται να αναγορεύονται σε ήρωες οι συνεργάτες των γερμανικών αρχών κατοχής στις Βαλτικές χώρες».

Ψήφος στο ΚΚΕ!

Ολοκληρώνοντας και καλώντας σε στήριξη του ΚΚΕ παντού ανέφερε: «Για να αποκτήσει η ψήφος νόημα και δυναμική πίεσης, απαιτείται η εργατική τάξη να είναι οργανωμένη στα συνδικάτα της, σε Επιτροπές Αγώνα, να είναι στο προσκήνιο της πάλης και της διεκδίκησης, κόντρα στην προπαγάνδα περί "αντοχών" της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών που τσεπώνουν τα αφεντικά. Να δυναμώνει κάθε μέρα, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, η σύγκρουση με την εργοδοσία, να αλλάζουν οι συσχετισμοί και να αμφισβητείται όλο και περισσότερο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, η ίδια η εξουσία του κεφαλαίου.

Στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και στο ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος για τις ευρωεκλογές πέρα από τα μέλη και στελέχη του Κόμματος που μετέχουν, όλοι τους δοκιμασμένοι στο καμίνι της πάλης, συμμετέχουν και αγωνιστές, επίσης, που είτε επέστρεψαν στο πλευρό του Κόμματος ύστερα από την κρίση της περιόδου '89 - '91, αλλά και άλλοι - άλλες που προέρχονταν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι που μετέχοντας στον αγώνα έβγαλαν συμπεράσματα, απόκτησαν νέα πείρα. Είναι μια τάση που δεν έχει καμία σχέση με τις μεταγραφές που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα, εκφράζει θετικές διεργασίες μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια. Είμαστε βέβαιοι ότι θετικές διεργασίες υπάρχουν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Αυτή η τάση δεν πρέπει να μειωθεί, να ανασταλεί όσο πλησιάζουμε τη μέρα των εκλογών, κάτω από τα εκβιαστικά τρομοκρατικά ψεύτικα διλήμματα, με τη λογική του "μικρότερου κακού". Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ