Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συμβάσεις και δικαιώματα κατακτιούνται με οργάνωση και αγώνα

Την ανάγκη να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), με θέμα την οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τις Συλλογικές Συμβάσεις, υπογραμμίζει η ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

«Σε μια περίοδο που η 7ήμερη εργασία, για την εφαρμογή της οποίας τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βρίσκεται στο απόγειο τόσο στα τουριστικά όσο και στα ακτοπλοϊκά γραφεία, που οι απειλές και οι εκβιασμοί γενικεύονται και η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", η πλειοψηφία του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στο ΠΑΣΕΝΤ - ομάδα Βασιλόπουλου πανηγυρίζει για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ», σχολιάζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την κλαδική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα, που προβλέπει αύξηση 1%, ύστερα από μια δεκαετία «παγωμένων» μισθών και μειώσεων 5% για όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012. «Την ίδια ώρα που μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια της κρίσης μόνο οι 4 μεγάλες εταιρείες στην ακτοπλοΐα συγκέντρωσαν κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ, τώρα μας καλούνε να πούμε και "ευχαριστώ" για μια αύξηση 0,23 - 0,50 ευρώ τη μέρα στον καθαρό μας μισθό», υπογραμμίζει.

«Μόνο με το δικό μας αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους», τονίζει η ΔΑΣ και στηλιτεύει το γεγονός ότι οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο σωματείο «έχουν εκφυλίσει κάθε συλλογική διαδικασία του σωματείου, λάμπουν διά της απουσίας τους στους χώρους δουλειάς, όπου η πίεση, τα εξαντλητικά ωράρια και η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθεστώς», ενώ «προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια τους μέσω αντιΠΑΜΕ επιθέσεων», την ίδια στιγμή που έχουν ανοίξει τις πόρτες του σωματείου «στην εργοδοσία και τους διευθυντές».

«Αυξήσεις και δικαιώματα θα κατακτηθούν μόνο με σκληρούς αγώνες, μακριά από το φόβο και την απογοήτευση», καταλήγει η ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ