Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργίες και κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Στην «Mellon»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στη «Mellon»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στη «Mellon»
Την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 10/6 πήρε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon», σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, την Παρασκευή 7/6. Το επιχειρησιακό Σωματείο καλεί τη Δευτέρα σε νέα απεργιακή συγκέντρωση, από νωρίς το πρωί, έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η υπάρχουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ λήγει στα τέλη Ιούνη και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

Η συμμετοχή στην απεργία της Παρασκευής ήταν σχεδόν καθολική, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις απεργών που ακύρωσαν ακόμα και τη γονική άδεια που είχαν πάρει προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργία. Εκπρόσωπος της εργοδοσίας εισέπραξε έντονες αποδοκιμασίες όταν κατέβηκε από τα γραφεία στην απεργιακή συγκέντρωση για να πει στους απεργούς να δεχθούν την πρόταση της εργοδοσίας, η οποία απορρίπτει τα αιτήματά τους! Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εργοδοτική αδιαλλαξία με την απόφαση για συνέχιση του αγώνα τους.

Στη συγκέντρωσή τους συμμετείχαν και μίλησαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στην ιδιωτική Υγεία

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 11/6 οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία.

Το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας καλεί σε μαζική συμμετοχή, προτάσσοντας ως αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην ιδιωτική Υγεία με όρους: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 10/6, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Το θέμα της Συνέλευσης είναι η προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης που έχει αποφασίσει το Συνδικάτο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική, την Τετάρτη 19/6. Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει το Συνδικάτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δύο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απόφαση για απεργία στις 19/6 και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο έχει πάρει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Για την προετοιμασία της καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 12/6, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο απαντούν με απεργία στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Sunshine», μαζί με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 19/6, προχωρούν και σε 48ωρη απεργία στις 10/6 και 11/6, για μια σειρά από προβλήματα, μεταξύ των οποίων η καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας τους.

Στη «ΣΙΔΕΝΟΡ»

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των χρόνων της κρίσης. Την Παρασκευή πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις το Σάββατο 8/6 με νέα στάση εργασίας (5 π.μ. - 9 π.μ.).

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων: Αύξηση σε όλους 6% τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο. Επίδομα βάρδιας 130 ευρώ. Ικανοποιητικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στην κινητοποίησή τους την Παρασκευή συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Κώστας Ηλιού, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και των διοικήσεων της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του ΕΚΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια γροθιά στην απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (2019-07-04 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και συνάντηση για τη ΣΣΕ (2019-06-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα απέναντι στους εργοδοτικούς εκβιασμούς (2019-06-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα σε μια σειρά από χώρους (2019-06-13 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2018-03-23 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων (2018-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ