Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Χτυπημένος διαδηλωτής στην αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αϊτή

Copyright 2019 The Associated

Χτυπημένος διαδηλωτής στην αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αϊτή
Χιλιάδες Αϊτινοί κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, την Κυριακή, σε μια μαζική διαδήλωση με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κατηγορείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας ως ο εγκέφαλος κυκλώματος που επιδιδόταν σε «διασπάθιση κεφαλαίων». Στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία, ένας άνδρας που χτυπήθηκε από σφαίρα στο θώρακα κατέληξε αργότερα, ενώ υπήρξαν και πολλοί τραυματίες.

Την περασμένη βδομάδα οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση έκτασης 600 και πλέον σελίδων για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Petrocaribe», που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Βενεζουέλας, όπου διαπίστωσαν κακοδιαχείριση και διαφθορά. Μεταξύ των εκατοντάδων έργων όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες, οι δικαστές αποκάλυψαν πως το 2014, για το ίδιο έργο επισκευής τμήματος του οδικού δικτύου, το κράτος υπέγραψε δύο συμβάσεις, με δύο εταιρείες με διαφορετικές διακριτικές ονομασίες, τις «Agritrans» και «Betexs», που όμως είχαν ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου και το ίδιο προσωπικό.

Πριν αναλάβει την εξουσία το 2017, ο Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν ο επικεφαλής της εταιρείας «Agritrans», η οποία έλαβε πάνω από 33 εκατ. γκουρντ (700.000 δολάρια ΗΠΑ στην τότε ισοτιμία) για το συγκεκριμένο έργο, παρότι η κύρια δραστηριότητά της δεν ήταν οι κατασκευές αλλά η παραγωγή μπανάνας.

Στην έκθεσή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο σκιαγραφεί την ανεπαρκή διαχείριση των δημόσιων πόρων οι οποίοι διατέθηκαν σε κοινωνικά προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Θυμίζουμε επίσης ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων η κυβέρνηση παραιτήθηκε το Μάρτη, αλλά η διαδικασία της πολιτικής αλλαγής εξακολουθεί να εμποδίζεται από τη νομοθετική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ