Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η συζήτηση για το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη Γερμανία εμφανίζει τους Πράσινους στην πρώτη θέση, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σταθερά στην τρίτη θέση, αντανακλώντας διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον κυβερνητικό μεγάλο συνασπισμό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Forsa», προηγούνται οι Πράσινοι με 27% και η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει το 24%, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα. Το SPD παραμένει κολλημένο στο ιστορικό του χαμηλό, το 12%, ποσοστό ίσο με αυτό της εθνικιστικής - ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Ακολουθούν με 8% έκαστος το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Αλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψήφιζε το 9%, ενώ ένα 18% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η συζήτηση για το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού έχει αναζωπυρωθεί, με πολλά στελέχη και μέλη του SPD να ζητούν να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση και να αρχίσει να «ανασυγκροτείται» στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του SPD μετά την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την προεδρία του κόμματος, χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή της.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως διαβλέπουν πιθανότητες να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020, αντί για το 2021 που λήγει η θητεία του μεγάλου συνασπισμού.

Η λεγόμενη «πράσινη στροφή» σπρώχνεται από τμήματα του κεφαλαίου, που θέλουν να προωθήσουν τη λεγόμενη «καθαρή Ενέργεια», έναν τομέα όπου βλέπουν τεράστια περιθώρια κερδοφορίας, και την ίδια ώρα αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» εκτόνωσης της δικαιολογημένης λαϊκής αγανάκτησης, ελλείψει και πραγματικής φιλολαϊκής εναλλακτικής, που θα συγκρούεται με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, δηλαδή με την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ