Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ»
«Επιστρέφουμε για συνεργασία» με όποια κυβέρνηση...

...για «εδραίωση και συνέχιση» των «μεταρρυθμίσεων» που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων

Eurokinissi

«Oι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν».

Αυτό τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που με τη σειρά του ξεκαθαρίζει το σκηνικό της επόμενης μέρας, με άξονα τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου αλλά και τη συμπλήρωσή τους με νέα μέτρα, όπως η περαιτέρω κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου.

Μάλιστα, στις σχετικές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα», εστιάζοντας στον «κίνδυνο» αρνητικών αποκλίσεων σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και προσθέτοντας: «Θα επιστρέψουμε σε όλα αυτά με την καινούργια κυβέρνηση και θα εργαστούμε με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός»...

«Εγκαίνια» στο σκηνικό της επόμενης μέρας

Η ετήσια έκθεση του ΕSM (ο μηχανισμός δανειοδότησης του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Ευρωζώνης) φέρνει στην επιφάνεια την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόζεται και την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της νέας κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ο ΕSM τονίζει:

-- «Για να εξασφαλίσει τα οφέλη σε οικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (σ.σ. μνημονίων)».

-- Επισημαίνει μάλιστα ότι «σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τυχόν μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», δηλαδή με περικοπές αντίστοιχου ύψους κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους «ωφελούμενους» και όχι μέσω άλλων παρεμβάσεων. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη «υπόδειξη» υπάρχει και στις εκθέσεις της Κομισιόν.

-- «Θα είναι σημαντικό για το μέλλον η Ελλάδα να συνδυάσει τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και να οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη» αναφέρεται, σχετικά με τις παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνδυασμό βέβαια με τα δημοσιονομικά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

-- «Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης». Σε αυτήν την κατεύθυνση «απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για «οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις», για αποτελεσματικότερη κρατική διοίκηση και μάλιστα με τη διατήρηση του σημερινού μεγέθους της, δηλαδή χωρίς αύξηση του σημερινού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.

Ακόμη, η (όποια) κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων με «βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο».

Οι παραπάνω «μεταρρυθμίσεις» σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων «είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης», σύμφωνα με τον ESM.

Μπαράζ από «προαπαιτούμενα»

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν έρχεται να θυμίσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα «προαπαιτούμενα» της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Μεταξύ αυτών:

-- Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: «Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα στο α' τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι», επισημαίνει η Κομισιόν, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου - όπως λένε - να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί, επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», ενώ τα ήδη υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, «πρέπει» να εφαρμοστούν με συνέπεια. Παράλληλα, τονίζεται ότι η κερδοφορία εξακολουθεί να αποτελεί «πηγή ανησυχίας» για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

-- Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο α' τρίμηνο του 2019, συγκεκριμένα στα 923 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 970 εκατ.

Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

-- Ιδιωτικοποιήσεις: Η «πρόοδος» προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του 2019 απαιτεί μία σειρά από ενέργειες στην Εγνατία ΑΕ, στη ΔΕΠΑ, στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας και στην ΕΥΔΑΠ. Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, αυτό όμως έγινε στη Μαρίνα Αλίμου, με επόμενο βήμα την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης.

-- Κατώτατος μισθός: Μόνιμο «προαπαιτούμενο» αποτελεί το ζήτημα της «παρακολούθησης των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Οπως ήδη προβλέπεται, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ