Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ και λογοκρισία στην Αντίσταση!

Το Β' ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας - Περισσού είναι από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό, που γιορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Στην πρόσφατη γιορτή που έγινε πριν λίγες μέρες η αίθουσα των εκδηλώσεων ήταν γεμάτη από άνδρες και γυναίκες, με ολοφάνερη τη συγκίνηση και την έξαρση που ένιωσαν στη θύμηση γεγονότων που βίωσαν οι ίδιοι.

Ομως, τον ενθουσιασμό αυτής της όμορφης γιορτής ήρθε δυστυχώς να αμαυρώσει μετά το τέλος της η «απρεπής» - όπως τη χαρακτήρισαν πολλά μέλη που ήταν παρόντα - συμπεριφορά της προέδρου του ΚΑΠΗ Ευαγγελίας Αμανατίδου: Δε δίστασε να πει δημόσια στην κοινωνική λειτουργό του ΚΑΠΗ Μαρία Ευαγγελάτου ότι έχει μεταβάλει το Κέντρο σε «κομματικό άντρο» και να δηλώσει ότι δε θέλει τέτοιες εκδηλώσεις και ακόμα να την απειλήσει ότι θα την καλέσει στο γραφείο της για απολογία, ύστερα από τέτοια προσπάθεια! Συμπεριφορά που προκάλεσε την αγανάκτηση αρκετών μελών του ΚΑΠΗ, που άκουγαν και σχολίαζαν ότι δεν μπορεί να γίνεται λογοκρισία και ότι η διακίνηση των ιδεών θα πρέπει να είναι ελεύθερη!

Είχε προηγηθεί μια πολύ ζεστή εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή, ομιλίες, απαγγελία ποιημάτων από άνδρες και γυναίκες - μερικές είχαν δακρύσει από τις μνήμες - και τραγούδια από τη χορωδία του ΚΑΠΗ υπό τη διεύθυνση του Δαμιανού Καπλανίδη. Η εκπρόσωπος των μελών καθηγήτρια Μαρία Αργυροπούλου μίλησε για τις αιτίες των πολέμων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι, όπως υποστηρίζεται, ένα «αιώνιο» φαινόμενο αλλά έχει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ρίζες.

Μίλησε ακόμα για το Πολυτεχνείο, τις αιτίες που προκαλούν το φασισμό, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών όπου έζησαν και υπέφεραν πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες (ανάμεσά τους και η προσκεκλημένη ομιλήτρια Βάσω Σταματίου) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των γυναικών στην Αντίσταση (στις γειτονιές αλλά και στην Ελεύθερη Ελλάδα) και κατέληξε: «Η ιστορία με μελανά χρώματα θα αναφέρεται στους δημιουργούς των πολέμων, στην καταστροφή της φύσης με τα πυρηνικά και τα χημικά όπλα, στους δολοφόνους των λαών που βομβαρδίζουν άμαχους πληθυσμούς όπου Γης για τα οικονομικά τους συμφέροντα, όπως στο Αφγανιστάν σήμερα. Το αδηφάγο θηρίο του κέρδους δεν μπορεί να ησυχάσει, ξαναχτυπάει τώρα απειλώντας σοβαρά την Ειρήνη με προοπτική ίσως ένα ακόμα παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους οι Γ. Κατημερτζής, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας, Δέσποινα Βενετσανοπούλου, από το σωματείο συνταξιούχων, Κ. Σπυρόπουλος και Βύρων Κατσιβάς από την Επιτροπή Ειρήνης.


Α. Ξ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ