Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποτοξίνωση και όχι απεξάρτηση

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με αφορμή τη δημοσιότητα που έχει πάρει μια δήθεν νέα μέθοδος απεξάρτησης, σε σχετική ανακοίνωσή του, κάνει συστάσεις προς τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους «να μην πείθονται από διαφημίσεις ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες διατείνονται ότι θεραπεύουν οριστικά την εξάρτηση από τα ναρκωτικά με μια "νέα μέθοδο απεξάρτησης που σώζει ζωές" (ύπνωση σε συνδυασμό με τη χορήγηση της ουσίας Ναλτρεξόνης)».

Ο ΟΚΑΝΑ ενημερώνει ότι η μέθοδος δεν είναι νέα, αφού έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι βοηθάει στην ταχεία αποτοξίνωση από τα οπιούχα (ηρωίνη) και όχι στην απεξάρτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή, αναφέρει η ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της θεραπείας με Ναλτρεξόνη είναι μόνον προσωρινά - το άτομο ξαναγυρίζει στη χρήση - όταν δεν εξασφαλίζονται μια σειρά από άλλες συνθήκες.

Καταλήγοντας, ο ΟΚΑΝΑ καλεί τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους να αποφύγουν τη διαφημιζόμενη μέθοδο και να περιμένουν έως ότου εκδοθεί απόφαση του υπουργείου Υγείας, που θα ορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης της Ναλτρεξόνης, προκειμένου να προστατευτεί το κοινό από τις συνέπειες υπερβολικών και αβάσιμων προσδοκιών (!). Ενώ, λοιπόν, ο επίσημος κρατικός φορέας κατά των ναρκωτικών παραδέχεται τους κινδύνους που προκύπτουν απ' την παράδοση της απεξάρτησης στους ιδιώτες, περιορίζεται στο να ορίσει τους «κανόνες» με τους οποίους θα γίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ