Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για τη ΣΣΕ και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Πανελλαδική στάση εργασίας στον κλάδο του Μετάλλου

Με παύση εργασιών από τις 12 μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών μία ώρα μετά, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για τη λήψη και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Την κινητοποίηση οργανώνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία με αβάντα την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, έχουν καταντήσει τη Ζώνη κρεματόριο, όπου καθημερινά παίζεται κορόνα - γράμματα η ζωή των εργατών.

Μόνο από τις 20/5 έως τώρα, οι εργαζόμενοι μετρούν έναν νεκρό, έναν που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα, δύο σακατεμένους, μία έκρηξη σε τουριστικό πλοίο και μία πυρκαγιά σε υδροπτέρυγο όπου οι εργαζόμενοι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή...

Τα σωματεία διεκδικούν: Ενίσχυση των Επιτροπών Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας. Επαναφορά της καθημερινής λειτουργίας τους. Κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ, η οποία εκτός από το μεροκάματο και το ωράριο, περιέχει μια σειρά από μέτρα που υποχρεούται να παίρνει ο εργοδότης για την προστασία των εργαζομένων. Αμεση παρέμβαση των δικαστικών αρχών ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όλων των εργοδοτικών εγκλημάτων.

«Αξιοποιούμε την 3ωρη στάση για να προβάλουμε τα δικά μας αιτήματα»

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί συνολικά τους μεταλλεργάτες να φέρουν στα μέτρα των δικών τους διεκδικήσεων τη σημερινή πανελλαδική 3ωρη κλαδική στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) που κήρυξε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΜ) και να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Οπως τονίζει, «παραμονές των εκλογών η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), άφαντη για χρόνια από τις αγωνίες, τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου, προχώρησε χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση, συζήτηση και προετοιμασία των εργαζομένων του κλάδου στην προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας, συγκέντρωση στη Βουλή και επιδότηση αιτημάτων μας στα πολιτικά κόμματα».

Σκοπός τους, σημειώνει το Συνδικάτο, είναι να δώσουν «σε όλους αυτούς, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που από κοινού μας έφτασαν σε αυτό το χάλι, την ευκαιρία να μας υποσχεθούν άλλη μια φορά φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες. Κάλπικες υποσχέσεις που θα ξεχάσουν την επομένη κιόλας των εκλογών, όταν θα έχουν βγει στην κυβέρνηση ή στην αξιωματική αντιπολίτευση».

«Να μην τους κάνουμε τη χάρη να εκμεταλλευτούν για τα μικροκομματικά τους συμφέροντα ακόμα κι αυτήν τη στάση εργασίας» τονίζει το Συνδικάτο, ξεκαθαρίζοντας: «Αξιοποιούμε την 3ωρη στάση εργασίας για να προβάλουμε τα δικά μας αιτήματα, τις δικές μας ανάγκες».

Εξειδικεύοντας τα αιτήματα, με βάση και τις εξελίξεις σε μια σειρά εργοστάσια του κλάδου, το Συνδικάτο διεκδικεί:

Για τους τους εργαζόμενους στη «Χαλυβουργική», άμεση επαναλειτουργία όλου του εργοστασίου. Επαναφορά των εργασιακών σχέσεων όπως ήταν το 2013 πριν τις μειώσεις μισθών. Η εταιρεία να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις για να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στο εργοστάσιο. Κάθε μέρα χωρίς ρεύμα βάζει την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων σε κίνδυνο.

Για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων. Καμία απόλυση. Καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα και τις ΣΣΕ.

Για τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ Μάνδρας, εφαρμογή της υπάρχουσας και υπογραφή νέας ΣΣΕ. Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συνολικά για τους εργαζόμενους του κλάδου, υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

«Στέλνουμε παντού, στους εργαζόμενους του κλάδου μήνυμα αισιοδοξίας, αντίστασης και πίστης πως με τον αγώνα μας μπορούμε και θα επιβάλλουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ