Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Εξελίξεις με αμερικανοΝΑΤΟική συνισταμένη...

Μια σειρά εξελίξεων την τελευταία βδομάδα τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα αξιοποιούνται στο παζάρι με την Τουρκία, τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, όσο και τις τεταμένες σχέσεις της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Πιο αναλυτικά:

  • Ψηφίστηκε από τις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο των ΗΠΑ «Για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» («EastMed Act») και σύντομα αναμένεται να εγκριθεί και στην Ολομέλεια των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, καθορίζοντας συγκεκριμένα βήματα για την ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατ. Μεσόγειο, με την άμεση συμμετοχή στην τριμερή Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, ασκεί πίεση στην Τουρκία, συνδέοντας την παράδοση των «F-35» με τη μη απόκτηση των «S-400» από τη Ρωσία και αναβαθμίζει το παζάρι μαζί της, για την αποτροπή της παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε τροπολογία, η οποία παροτρύνει χώρες στην περιοχή «να αρνηθούν τις λιμενικές υπηρεσίες σε πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αναπτύσσονται για υποστήριξη της κυβέρνησης του Ασαντ στη Συρία», όπως και «να τερματίσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες που επιτρέπουν πρόσβαση σε ρωσικές ναυτικές μονάδες σε λιμάνια», με ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Με επιστολή του στον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, προτείνει συναντήσεις για το Κυπριακό στη μορφή που είχαν στο Κραν Μοντανά. Θυμίζουμε ότι συζητήθηκε ανοιχτά το ζήτημα να τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ το «σύστημα ασφαλείας» της Κύπρου, μετά την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε κάποιο από τα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι.
  • Χ. Ακάρ και Ευ. Αποστολάκης, που συμμετείχαν στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, έκαναν την περασμένη Πέμπτη μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ιδιαίτερα των διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συνεχίστηκαν την προηγούμενη βδομάδα στην Τουρκία. Ο Ευ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της Συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στο στόχο να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Επαλήθευσε δηλαδή το ρόλο «μεντεσέ» που παίζει η Ελλάδα στα παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι τα Ελληνοτουρκικά περιλαμβάνονται στην «αμερικανοτουρκική ατζέντα», που επαληθεύει ότι η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα παζάρια Τουρκίας - ΗΠΑ.

Ολες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν κομμάτια στο παζλ της «μεγάλης εικόνας» και αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνος είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα, είτε παρουσιάζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας ως «αδυναμία» και συνέπεια της «νευρικότητας» και της «απομόνωσής της από τους συμμάχους» είτε διαφημίζοντας τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ως «εγγύηση» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Κύπρου και των συμφερόντων των λαών. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από ανταγωνισμούς και παζάρια, η συνισταμένη που χαράσσεται είναι αυτή της επιτάχυνσης του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, όπου Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο, εκθέτοντας τους λαούς σε μεγάλο κίνδυνο, είτε στην περίπτωση που προκληθεί μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση είτε τα κυριαρχικά τους δικαιώματα αποτελέσουν το «πρώτο πιάτο» σ' έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκίας.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ