Τρίτη 2 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επενδύσεις και άλλα παζάρια στο επίκεντρό της

Η 5η Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή στην Πολωνία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την επίλυση της «διένεξης για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέδειξε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ως «θετικό παράδειγμα» επίλυσης διαφορών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο Πόζναν της Πολωνίας την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δρόμος «είναι ακόμη δύσβατος», είπε, αλλά υπάρχουν και θετικά παραδείγματα, όπως «του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», ώστε «τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ». «Αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου», πρόσθεσε.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη έμμεσα στην επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική, αλλά «υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Σχετικά με την ατζέντα της Συνόδου, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, η καγκελάριος σημείωσε την κατασκευή έργων υποδομής, για την οποία, όπως είπε, η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους. «Θα πρέπει να στηρίξουμε τη διαδικασία της κατασκευής οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διασύνδεσης», είπε την ώρα που κινεζικά, τουρκικά και άλλα κεφάλαια διεισδύουν στην περιοχή.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ηγέτες των χωρών της περιοχής, άλλων χωρών της ΕΕ και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθούν θέματα έργων υποδομής και οικονομικής πολιτικής, ενώ το απόγευμα η Αγκ. Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ