Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Brexit χωρίς συμφωνία θα κοστίσει 90 δισ. λίρες

Νέες προειδοποιήσεις από τον υπουργό Οικονομικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιθανή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 90 δισ. λίρες, προειδοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο Κοινοβούλιο, στην τελευταία φορά που απαντά στις τακτικές ερωτήσεις του Σώματος ως υπουργός Οικονομικών, καθώς η επόμενη προγραμματισμένη λογοδοσία από το υπουργείο του θα γίνει υπό τη νέα κυβέρνηση.

Οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο και στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, παρουσιάζοντας και οι δύο το Brexit άνευ συμφωνίας ως «έσχατη λύση» και διακηρύσσοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ - κάτι που η τελευταία έχει αποκλείσει. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ηγεσία των «Τόρις» θα ανακοινωθούν στις 23 Ιούλη.

Ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό απόθεμα ύψους 26 - 27 δισ. λιρών, με στόχο την προστασία της βρετανικής οικονομίας από τις άμεσες επιπτώσεις μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι «μία άτακτη αποχώρηση θα χτυπήσει το δημόσιο ταμείο με 90 δισ., και αυτό επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές αποφάσεις για δαπάνες και φόρους». Υπογράμμισε δε ότι με βάση την ανάλυση της κυβέρνησης, όλες οι περιοχές, τα έθνη και οι τομείς της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν χαμηλότερη οικονομική απόδοση σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση. Εκτίμησε ότι η μη συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Μπ. Τζόνσον επανέλαβε πως θέλει «ένα λογικό Brexit, που θα υποστηρίζεται και από τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να βγούμε από την ΕΕ το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτώβρη». Εκτίμησε, τέλος, ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα επιχειρήσει να εμποδίσει το Brexit και ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ