Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παρέμβαση Νταβούτογλου και ένταση διεργασιών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέες εξελίξεις αναμένονται στον αστικό πολιτικό χάρτη της Τουρκίας μετά και την οριστική ανάδειξη του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εκρέμ Ιμάμογλου στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, που για πολλά χρόνια βρισκόταν στον έλεγχο του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος ΑΚΡ.

Με φόντο τα διαρκή σενάρια ότι από βδομάδα σε βδομάδα θα ανακοινωθεί η ίδρυση νέου κόμματος, με πρωταγωνιστές ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ, όπως τον πρώην Πρόεδρο, πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, νέα παρέμβαση έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και στενός συνεργάτης του Ερντογάν.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ελαζίγ, ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε προβληματισμένος γιατί «υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της», προσθέτοντας πως όσοι ευθύνονται για την «ολίσθηση» από τις αρχές του κόμματος (του ΑΚΡ) πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα». Αναφερόμενος δε στην απώλεια της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Οταν χάνουμε μια εκλογική μάχη, στην οποία αρχικά ηττηθήκαμε με 13.000 ψήφους (βλ. τη διαφορά ΑΚΡ - CHP στον α' γύρο), ξανά, με 800.000 ψήφους (στον β' γύρο), όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, υπεύθυνος γι' αυτό δεν είναι ένας πρωθυπουργός που εξασφάλισε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. εννοούσε τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μπ. Γιλντιρίμ), αλλά μάλλον εκείνοι που μας οδήγησαν σε σοβαρά ολισθήματα ως προς τη ρητορική, τις πράξεις, την ηθική και την πολιτική». Συνεχίζοντας να επικρίνει επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΑΚΡ, είπε: «Το να λες ότι οι εκλογές είναι έγκυρες ακόμη κι αν κέρδισες με μια ψήφο και μετά να αλλάζεις στάση. Το να μιλάς περί επιβίωσης της χώρας όταν αναφέρεσαι σε μια εκλογική διαδικασία και το να χαρακτηρίζεις τρομοκράτη όποιον διαφωνεί, αλλά μετά να επικοινωνείς με το Ιμραλί (σ.σ. τις φυλακές όπου κρατείται ο πρώην ηγέτης του ΡΚΚ Οτσαλάν, που συνέστησε "ουδετερότητα" στις εκλογές), δείχνει παντελή αποσύνδεση από τη συνείδηση του κόσμου». Είπε ακόμα: «Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, όπως το 2008. Τότε, όμως, υπήρχαν άνθρωποι στο πηδάλιο της οικονομίας που καταλάβαιναν την οικονομία. Υπήρχε όραμα (...) Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στο στενό σου κύκλο (...) Το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, μιας οικογένειας, μιας ομάδας (...) Η κρατική δομή και οι οικογενειακές σχέσεις πρέπει να διαχωρίζονται απόλυτα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συγγενής πρώτου βαθμού». Τέλος, παρότρυνε ανοιχτά: «Σήμερα δεν πρέπει να μένετε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να σωπαίνετε όσον αφορά αλήθειες που συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες όταν οι πόρτες ανοίγουν. Χρειαζόμαστε νέα αντίληψη για την πολιτική».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό διαύλων που πιθανώς αποκτήσουν πιο σταθερή μορφή, ήταν και η συνάντηση που είχε χτες ο Ιμάμογλου με στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP στη συνοικία Ταρλάμπασι της Κωνσταντινούπολης. Ο Εσενγκιούλ Ντεμίρ, στέλεχος του HDP που συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν «πολύ σημαντική» ως πρώτη του είδους της. Ο Ιμάμογλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετέφερε την επιθυμία του να επισκεφτεί τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς (πρώην συμπρόεδρο του HDP που είναι φυλακισμένος αφού καταδικάστηκε για στήριξη «τρομοκρατικής δράσης»), για να αντιληφθεί τους λόγους της φυλάκισής του αλλά και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του Ντεμιρτάς στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ