Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Προετοιμασία κλίματος για το επόμενο «κύμα» της επίθεσης

Με «πρεμιέρα» τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ, ξανάρχισαν οι αντιλαϊκές διεργασίες με φόντο τις «εκκρεμότητες» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που πλέον μεταφέρονται στον 4ο κύκλο της «ενισχυμένης εποπτείας», μαζί με τη νέα φουρνιά από τα προαπαιτούμενα.

Την ερχόμενη Τρίτη, με αφορμή το συνέδριο του «Εκόνομιστ», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ και της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ Χ. Φάιλμπριφ, οι οποίοι θα συναντηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δίνοντας το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση, ο Κλ. Ρέγκλινγκ μίλησε για «ανησυχίες» που «αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2020 και από το πώς θα προωθηθούν μέτρα που θα στηρίξουν την «ανάπτυξη». Μάλιστα, προλειαίνοντας το έδαφος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν υπάρχει «καθαρότητα» σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο να μην πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, σε συνδυασμό με τις γενικότερες «ανησυχίες» για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμορφώνουν από τώρα το έδαφος για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2020 από τη νέα κυβέρνηση και ενώ θα έχει μεσολαβήσει το φθινόπωρο η ακριβέστερη εκτίμηση της Κομισιόν για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μνημόνια και η εποπτεία είναι εδώ, όπως και οι κάθε είδους «κόφτες» σε βάρος του λαού τους οποίους διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τους «θεσμούς», και παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση, στρώνοντας το έδαφος για παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

Λίστα «προτεραιοτήτων»

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία), που επικυρώθηκε την περασμένη βδομάδα και διασυνδέεται με την «ενισχυμένη εποπτεία» της χώρας, έρχεται να «κουμπώσει» με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που αναμένονται τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επικυρώθηκαν εκθέσεις που εστιάζουν μεταξύ άλλων στα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά», τα οποία έχει ήδη υποδείξει η Κομισιόν.
  • Περιλαμβάνονται «συστάσεις» για την «ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Δίνοντας το σήμα για την κλιμάκωση εκβιασμών και πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» και ότι τα υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.
  • Για τους φόρους και τα χαράτσια, οι στόχοι αφορούν μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνοντας παράλληλα «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
  • Αντίστοιχες «καθυστερήσεις» καταγράφονται στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τούς παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «Θερινές Προβλέψεις» εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2019 θα διαμορφωθεί σε 2,1%, με «προϋπόθεση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάη και τα οποία «θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση».

«Το πλαίσιο των προϋποθέσεων παραμένει»

Χαρακτηριστική ήταν, τέλος, η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ για τους στόχους που καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης και της επόμενης κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες «διευκολύνσεις» στην εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών (Γιούρογκρουπ) ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους (...) Το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αυτά είναι προγράμματα για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση».

«Η κα Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την τοποθέτηση Μέρκελ, αναλαμβάνοντας εκ νέου δέσμευση ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα «τρέξει» ακόμα ταχύτερα μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ