Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Γερμανικό «όχι» στην πρόταση ΗΠΑ για τη «ναυτική αποστολή»

Από τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ
Από τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας με τον γγ του ΝΑΤΟ
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι κόντρες που καταγράφονται εδώ και καιρό ανάμεσα σε ΗΠΑ και ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εκδηλώνονται και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον Περσικό. Χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από τη Βαρσοβία όπου μετέβη, απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε «διεθνή» ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, με το επιχείρημα πως «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σημερινή κρίση στον Περσικό Κόλπο».

Δεν ήταν μόνο ο Μάας που απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, που είχε γνωστοποιήσει ένα 24ωρο πριν η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο σαν πρόσκληση σε «διεθνή αποστολή» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είχε εκφράσει προηγουμένως «έντονες επιφυλάξεις» για την πρόταση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι για τη Γερμανία η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι η καλύτερη λύση για να αποτραπεί η δημιουργία πυρηνικής βόμβας από το Ιράν». Το ίδιο είπαν ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Ρόετγκεν, αλλά και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, που τόνισε ότι προτεραιότητα για το Βερολίνο δίνεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό και στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ιράν. Επιπροσθέτως, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ δήλωσε λίγο πριν συναντήσει χτες το απόγευμα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες πως η Γερμανία και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ «είχαν από την αρχή διαφορετική άποψη από την αμερικανική πλευρά». Ο Στόλτενμπεργκ, πάντως, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα υπουργό, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει, με οποιονδήποτε τρόπο, την πρόταση των ΗΠΑ για «διεθνή» ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ.

Το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε ως «υποκριτικό» το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο να μεταβεί στην Τεχεράνη για να μεταφέρει μήνυμα προς τον ιρανικό λαό. Αντίθετα, απηύθυνε πρόσκληση για συνομιλίες σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας ότι το Ιράν «ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στους γείτονές του, ούτε θα το κάνει ποτέ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές απειλές για «αμυντικά μέτρα» στον Περσικό (2020-05-21 00:00:00.0)
Κινητικότητα στα Στενά του Ορμούζ με πρόσχημα την «ασφάλεια» (2020-01-22 00:00:00.0)
Παζάρια και κόντρες με επίκεντρο τη «διάσωση» συμφωνίας (2019-09-06 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» εντάσεις, αντιδράσεις και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (2019-08-17 00:00:00.0)
Αντιθέσεις γύρω από τα σχέδια των ΗΠΑ για ναυτική αποστολή (2019-08-06 00:00:00.0)
Ο Πέρι "επισημαίνει" (1995-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ