Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατηγορεί την Ινδία για «προσάρτηση του Κασμίρ»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, κατηγόρησε χτες την Ινδία για πολιτική «προσάρτησης του Κασμίρ», μια μέρα μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας που έως τώρα προέβλεπε για την πολιτεία Τζαμού - Κασμίρ το άρθρο 370 του ινδικού Συντάγματος.

Ο Καν κατηγόρησε την Ινδία για «ρατσιστική ιδεολογία» και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του (ινδουιστή) Ναρέντρα Μόντι απέρριψε συστηματικά το τελευταίο διάστημα τις προτάσεις διαλόγου του Ισλαμαμπάντ. Πρόσθεσε δε ότι «το θέμα του Κασμίρ θα γίνει τώρα "μεγάλο ζήτημα"» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού του Κασμίρ», κατηγορώντας το Νέο Δελχί ότι ετοιμάζει μαζικές εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Μεταξύ άλλων ο Καν είπε ότι θα ξεκινήσει νέο γύρο επαφών στη διεθνή κοινότητα για να αναδείξει «τι αληθινά συμβαίνει στο Κασμίρ» και θα ζητήσει παρέμβαση και του ΟΗΕ.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κασμίρ μετά την αναστολή της αυτονομίας του ινδικού τμήματος εξέφρασε όμως και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Χούα Τσουνουίνγκ, που θύμισε ότι η χώρα της έχει κι αυτή εδαφικές διαφορές με την Ινδία για το Κασμίρ. Κατηγόρησε την Ινδία ότι «συνεχίζει να υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας αλλάζοντας μονομερώς» το νόμο (για το Κασμίρ) και κάλεσε το Νέο Δελχί να επιδείξει σύνεση «στα λόγια και στις πράξεις του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ