Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμερικανικές επιφυλάξεις για τα τουρκικά σχέδια

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΟΚΙΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Λάδι στη φωτιά» των αμερικανοτουρκικών αντιθέσεων ρίχνουν τα σχέδια του τουρκικού στρατού για την εξαπόλυση της - τρίτης κατά σειρά - χερσαίας επέμβασης σε στρατηγική περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας με στόχο Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF.

«Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση (σ.σ. για την αγορά των ρωσικών πυραύλων "S-400") για την ασφάλειά της και αυτό που την ώθησε να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο», εκτίμησε στη διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Αγκυρα ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν. Πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα αργότερα εάν δεν κάνει τώρα ό,τι είναι απαραίτητο στη βόρεια Συρία», ενώ εκτίμησε πως τελικά ο Αμερικανός ομόλογός του «δεν θα επιτρέψει στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των "S-400"».

Αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε «μονομερή δράση» του τουρκικού στρατού κατά Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε» τους Κούρδους, εξηγώντας ότι στόχος είναι «να εμποδίσουμε μονομερείς επιδρομές οι οποίες θα διατάρασσαν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα (...) τα οποία συμμερίζονται αναφορικά με τη βόρεια Συρία οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" (σ.σ. ο συνασπισμός Αράβων και Κούρδων μαχητών που πολέμησαν στο πλευρό των Δυτικών εναντίον των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία)», δήλωσε ο Εσπερ. «Προσπαθούμε να βρούμε μαζί τους μια διευθέτηση που θα απαντά στις ανησυχίες τους», πρόσθεσε.

Χτεσινό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» σημείωνε πάντως πως τα χέρια των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων είναι «δεμένα», αφού οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας προϋποθέτει νέα απόφαση του Κογκρέσου. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μιλώντας στην εφημερίδα, εκτίμησαν πως μολονότι οι τουρκικές απειλές για επίθεση στη Συρία έχουν γίνει πολλές φορές, «αυτή τη φορά είναι ρεαλιστικές και επικείμενες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παύση πυρός, κλιμάκωση των παζαριών (2019-10-18 00:00:00.0)
Κίνδυνοι γενίκευσης της σύγκρουσης στην περιοχή (2019-10-15 00:00:00.0)
Νέο «μπουρλότο» με τουρκική επέμβαση στις κουρδικές περιοχές (2019-10-12 00:00:00.0)
Εντείνεται η παρέμβαση στο Ιντλίμπ (2019-09-05 00:00:00.0)
«Ολα ανοικτά» μετά τον «οδικό χάρτη» για το Μάνμπιτζ (2018-06-09 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας (2017-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ