Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινεζική «σφήνα» στα παζάρια για τις «ναυτικές αποστολές»

Ενώ η Τεχεράνη ζητά άρση των κυρώσεων για να δεχτεί συνομιλίες με Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Περσικό και μελετά την παρέμβασή της, μέσα στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών και παζαριών με πολλούς απ' τους «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αυτό ανέδειξαν οι δηλώσεις που έκανε, χτες, ο Κινέζος πρέσβης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νι Τζιαν, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να αποφασίσει τη συνοδεία εμπορικών σκαφών της με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της.

«Εάν η κατάσταση γίνει πολύ επισφαλής τότε θα σκεφθούμε να συνοδεύσει το Ναυτικό μας τα δικά μας εμπορικά σκάφη», ανέφερε, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν αυτό θα γίνει μονομερώς ή σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις. Σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Αμπου Ντάμπι υπενθυμίζεται ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις 24 Ιούνη στο «Τουίτερ», όπου ανέφερε πως χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία «θα πρέπει να προστατεύσουν τα δικά τους πλοία» στην περιοχή του Περσικού.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, υποστηρίζοντας χτες ότι «η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα κάθε ειρήνης. Ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων», δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ υπό τον όρο ότι θα άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος της. Διευκρίνισε μάλιστα ότι εάν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, τότε το Ιράν προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, «είτε οι ΗΠΑ αποτελούν είτε δεν αποτελούν ενεργό μέρος» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά από συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο Ροχανί αναφέρθηκε και στην προ μηνών έφοδο Βρετανών κομάντος στο πλοίο «Grace 1» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο έξω από το Γιβραλτάρ και στα σχέδια των ΗΠΑ για «αστυνόμευση» των Στενών του Ορμούζ. «Τα στενά είναι στενά. Δεν μπορεί τα Στενά του Ορμούζ να είναι ελεύθερα για σας και τα Στενά του Γιβραλτάρ να μην είναι ελεύθερα για μας», είπε με νόημα.

Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Χαταμί, παρουσίασε τρεις νέους, εξελιγμένους τύπους πυραύλων αέρος - αέρος «Yasin», «Balaban» και «Ghaem», που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας και την εταιρεία «Electronics Industries», λέγοντας πως αποτελούν μία ακόμη ένδειξη πως το Ιράν «είναι έτοιμο να υπερασπιστεί το έδαφός του από τη μοχθηρία και τις συνωμοσίες των ΗΠΑ».

Στο αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως αξιωματούχοι της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού (CENTCOM) που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους τόνιζαν πως όσον αφορά την «επιχείρηση Sentinel» («Φρουρός») «σύντομα» θα ανακοινωθούν «οι πάνω από 30 χώρες» που συμμετέχουν στη συγκρότηση νέας ναυτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ, στον Κόλπο του Ομάν και στα Στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ. Τόνισαν πως οι ΗΠΑ «θα εξακολουθήσουν να παρέχουν εναέρια και θαλάσσια εποπτεία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ