Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Στον Ειρηνικό και ο γγ του ΝΑΤΟ

Από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Αρντερν
Από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Αρντερν
ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Επαφές στη Νέα Ζηλανδία είχε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία περίοδο που οι ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό αποκτούν κρίσιμο βάρος στο διεθνή συσχετισμό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό, Τζασίντα Αρντερν, τόνισε ότι «αν και η περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και του Νότιου Ειρηνικού απέχουν πολύ στο χάρτη, η Νέα Ζηλανδία αποτελεί έναν από τους στενότερους διεθνείς εταίρους του ΝΑΤΟ» (αν και δεν είναι μέλος του). Πρόσθεσε ότι «για πολλά χρόνια, συνεργαστήκαμε για να τερματίσουμε τις αιματηρές διαμάχες στα Βαλκάνια, στην αντιμετώπιση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και σε περιπολίες στη Μεσόγειο», ενώ ξεχώρισε και τη συμβολή του Ουέλινγκτον στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Αφγανιστάν. Από τη μεριά της, η Αρντερν εστίασε στη σημασία του ρόλου που το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και τόνισε ότι «οι διεθνείς απειλές απαιτούν διεθνείς απαντήσεις», εκφράζοντας κάθε ετοιμότητα για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ανακοίνωσε νέα παράταση της συμμετοχής της Νέας Ζηλανδίας στην αποστολή στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Στόλτενμπεργκ διέψευσε ότι η Συμμαχία προετοιμαζόταν για ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ στηρίζουν την παραμονή στο ΝΑΤΟ. Νέα δημοσιεύματα επανέφεραν σχετικά σενάρια, υπενθυμίζοντας παλιότερες σχετικές «σκέψεις» του Προέδρου Ντ. Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ