Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υιοθετούνται οι αμερικανικές εκτιμήσεις

Διεξάγεται έρευνα για τη διαρροή της

Το «στίγμα» της άποψης που έχουν οι κρατικές υπηρεσίες για την εγχώρια τρομοκρατία και τις πρακτικές που εφαρμόζονται για την καταπολέμησή της, δίνεται με την απόρρητη έκθεση που δημοσίευσαν προχτές «Τα Νέα». Μια έκθεσης που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα διερευνηθεί ο τρόπος που διέρρευσε.

Σε αυτήν υιοθετείται η αμερικανική εκτίμηση για σχέσεις μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων ΕΛΑ και «17 Νοέμβρη», με βάση τη «θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων». Αυτό, η έκθεση το στηρίζει στα ευρήματα στην αποθήκη της οδού Καλαμά 25 στα Σεπόλια, η οποία αποδόθηκε στον ΕΛΑ. Εκεί βρέθηκαν δύο κλειδιά αυτοκινήτων τα οποία είχε χρησιμοποιήσει η «17 Νοέμβρη» σε ενέργειές της. Γίνεται αναφορά σε υλικό που βρέθηκε στην Πάρνηθα, από την εξέταση του οποίου προέκυψε ότι υπήρχαν στοιχεία για το σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών του ΕΛΑ, και ένα κείμενο που είχε γραφεί με μια από τις πιο γνωστές γραφομηχανές της «17 Νοέμβρη».

Περιγράφεται ο τρόπος δράσης των τρομοκρατών, η δομή των οργανώσεων ΕΛΑ, «17 Νοέμβρη», και των υπόλοιπων ομάδων που έχουν εμφανιστεί από το 1974 και θεωρούνται «θυγατρικές» του ΕΛΑ. Χαρακτηρίζεται ως «κομβικό σημείο» η πρόσβαση των ελληνικών αρχών στα αρχεία της πρώην ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας «Στάζι», καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, προέκυψαν στοιχεία για σχέσεις του διεθνούς τρομοκράτη Κάρλος με τον ΕΛΑ. Εκτιμάται ότι ο ΕΛΑ αναγκάστηκε να «αδρανοποιηθεί» και να περιορίσει τη δράση της η «17 Νοέμβρη».

Η τελική ανάλυση που περιλαμβάνει η έκθεση και ο καθορισμός του πλαισίου, μέσω του οποίου θα καταπολεμηθεί η τρομοκρατία αναφέρει ότι ποτέ δεν παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ύποπτος, συνδεδεμένος ευθέως με «17 Νοέμβρη» και ΕΛΑ. Οσοι βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν καταδικάστηκαν για συμμετοχή στις συγκεκριμένες ομάδες, καθώς τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή. Επισημαίνεται, όμως, ότι πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, δηλαδή «φωτογραφίζονται», για άλλη μια φορά, οι «συνήθεις ύποπτοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε τη διαρροή της έκθεσης τυχαίο γεγονός και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Βρέθηκε στην ανάγκη να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία κλίματος συλλήψεων. Με αφορμή ερώτηση για τους 70 Ευρωπαίους νομικούς που παρενέβησαν στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, ο Χ. Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι στην Ελλάδα, δε συνδέουμε την πάταξη της τρομοκρατίας με τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής για τη λαθρομετανάστευση, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, να σχολιάσει το περιεχόμενο και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες για τη διαρροή. Υποστήριξε επιπλέον πως είναι μια από τις πολλές εκθέσεις που συντάσσονται κατά καιρούς και κάλεσε «να σταματήσουν οι συνομωσιολογίες, τα σενάρια, οι πρακτορικές μέθοδοι και οι λίστες».

Σχολιάζοντας τις απόψεις που περιέχονται στην έκθεση για την τρομοκρατία, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ εκτίμησε ότι «παρόμοιες εκφράσεις είχε χρησιμοποιήσει στις πρόσφατες δηλώσεις του και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Νάιλς. Αυτές οι απόψεις είναι προσωπικές του κ. Νάιλς και δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της Ουάσιγκτον». Ο Αμερικανός πρέσβης συνέχισε λέγοντας ότι «εγώ ομιλώ εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και θέλω να πω ότι η συνεργασία μας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τους συναδέλφους του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, είναι άριστη». Ο Τ. Μίλερ απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί επί της ουσίας του δημοσιεύματος.

Σε δηλώσεις του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Τσίμας τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι η Στάζι είχε τίποτα για την ελληνική τρομοκρατία. Ολα αυτά είναι παραμύθια, διότι εγώ δεν είδα τίποτα, αλλά ούτε και είδανε το φως της δημοσιότητας στοιχεία που είχε δώσει η Στάζι. Ολα τα αρχεία της πέρασαν στις αμερικανικές αρχές, δε βγήκε τίποτα εναντίον κανενός Ελληνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ