Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η πυρηνική έκρηξη σχετίζεται με δοκιμές σε νέους τύπους όπλων

Ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μετά το δυστύχημα της Πέμπτης

ΜΟΣΧΑ.--

Η έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία την Πέμπτη σχετίζεται με τις δοκιμές «νέων όπλων», αναγνώρισαν τελικά οι ρωσικές αρχές. Ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας («Rosatom»), αποτίοντας φόρο τιμής στα πέντε μέλη του προσωπικού του που έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τέλους», όπως είπε ο γενικός διευθυντής Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, μετά την έκρηξη αυξήθηκαν έως και 16 φορές τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ, ενώ χτες ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων (TASS, «Interfax») μετέδωσαν ότι οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν από σήμερα την περιοχή ενόσω διεξάγονται εργασίες σε κοντινή απόσταση.

Ο Βαλεντίν Κοστιούκοφ, επικεφαλής του πυρηνικού κέντρου, το οποίο είναι τμήμα της «Rosatom», αποκάλεσε τους πυρηνικούς επιστήμονες «εθνικούς ήρωες».

Στο μεταξύ, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα και τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τους κατοίκους, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν διστάζουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και να ανταγωνίζονται ποιος κατέχει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά πυραυλικά συστήματα.

Τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα είναι μοναδικά και επισκιάζουν τους ξένους ανταγωνιστές τους, παρά την ανάπτυξη τέτοιων όπλων στις ΗΠΑ, σημείωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, παραπέμποντας και σε παλιότερες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου. Ο Πεσκόφ απάντησε σε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ότι «οι ΗΠΑ μαθαίνουν πολλά από την αποτυχημένη έκρηξη πυραύλων στη Ρωσία. Εχουμε παρόμοιες, αν και πιο προηγμένες, τεχνολογίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ