Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», συνοδεία πολεμικού σκάφους
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», συνοδεία πολεμικού σκάφους
Η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, έχοντας τις ουσιαστικές «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού που γίνεται στην περιοχή με τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους, να είναι ο καταλύτης (αν και όχι το μοναδικό διακύβευμα) στον σφοδρό ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Χτες η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ΝΑVTEX με την οποία δεσμεύει για τις 15 Αυγούστου μια μεγάλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις, την ίδια ώρα που συνεχίζει τις ερευνητικές γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ και του αντιπροέδρου Φάουτ Οκτάι για «υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή».

Ο Ακάρ, στη γνωστή τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων, επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», την οποία προσδιόρισε ως μια «περιοχή 462 χλμ., στην οποία περιλαμβάνονται και η θάλασσα και ο ουρανός» και πρόσθεσε πως «έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς Συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε». Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε υπογραμμίσει ότι «η Κύπρος, για το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Γνωρίζουμε ότι η μοίρα μας με τους Κύπριους αδελφούς μας είναι κοινή. Είμαστε πάντα δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας, και στη θλίψη και στην περηφάνια». Επίσης τόνισε τον ρόλο της Τουρκίας ως «εγγυήτριας» (μαζί με την Ελλάδα και τη Βρετανία) και διαμήνυσε «κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της, που απορρέει από τη συγκεκριμένη Συνθήκη, αν αυτό χρειαστεί, ξανά», μια άμεση αναφορά στον «Αττίλα» του 1974, την τουρκική εισβολή που οδήγησε στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα και τη μετέπειτα μαζική προσέλευση Τούρκων εποίκων.

Σε αυτό το κλίμα, προετοιμάζεται ο νέος γύρος του παζαριού στη βάση του διχοτομικού σχεδίου των «δύο συνιστώντων κρατών». Στην Κύπρο δίνονται ερμηνείες στο περιεχόμενο των απαντητικών επιστολών του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με κυρίαρχες αυτές που κάνουν λόγο για διάθεση του επικεφαλής του ΟΗΕ να προχωρήσει η διαδικασία «επίλυσης του Κυπριακού», με πρώτο σταθμό τριμερή συνάντηση στην έδρα του Οργανισμού στα τέλη Σεπτέμβρη. Τη συνάντηση έχει αναλάβει να προετοιμάσει η ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τις επόμενες βδομάδες θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο νησί.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, κρίσιμο ζήτημα «είναι αν τελικά θα συμβάλει και η Τουρκία σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική των παραβιάσεων και της έντασης». Πάντως, ενδεικτικά του παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και όσα διαρρέονται στον κυπριακό Τύπο, ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προετοιμάζει προτάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου, όπως ζητάει το ψευδοκράτος. Οπως σημειώνεται μέχρι τώρα, ο Ν. Αναστασιάδης θα εκφράσει τη διάθεσή του να «εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ