Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πολλές, μικρές συμφωνίες ανά τομέα προτείνουν οι ΗΠΑ

Υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τάχθηκε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Μπόλτον

Από την υποδοχή του Τζ. Μπόλτον από τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Σ. Τζαβίντ, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο

Copyright 2019 The Associated

Από την υποδοχή του Τζ. Μπόλτον από τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Σ. Τζαβίντ, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στρατηγικό σχέδιο ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης του Brexit, στο πλαίσιο και του διευρυνόμενου ανταγωνισμού τους με την ΕΕ και τις πιο ισχυρές χώρες - μέλη της, όπως η Γερμανία, προωθούν συστηματικά οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, μετά τη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, επισήμανε πως οι ΗΠΑ «θα υποστήριζαν ενθουσιωδώς, εφόσον αυτή είναι η απόφαση της Βρετανίας, μια αποχώρησή της από την ΕΕ χωρίς συμφωνία».

Μεταφέροντας όπως τόνισε «την επιθυμία του Προέδρου Τραμπ για ένα επιτυχές Brexit», ο Μπόλτον πρόσθεσε: «Είμαστε μαζί σας. Η επιτυχία της Βρετανίας σε μία επιτυχή έξοδο από την ΕΕ θα ήταν δήλωση μίας δημοκρατικής και συνταγματικής κυβέρνησης». Στη συνέχεια έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο πρόταση των ΗΠΑ για τη σύναψη «μεταβατικών» επιμέρους συμφωνιών ανά εμπορικό τομέα, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι διαφορές των δύο χωρών είναι λιγότερες, αναφέροντας ως παραδείγματα τη μεταποίηση και την αυτοκινητοβιομηχανία. Αντίθετα, τον τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τον συμπεριέλαβε στο κομμάτι των πιο δύσκολων, σύνθετων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως ο Μπόλτον ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία διμερής «γενική» εμπορική συμφωνία «που θα καλύπτει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες». Η πρόταση των ΗΠΑ για ενδιάμεσες μεταβατικές συμφωνίες φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον τους για προώθηση στρατηγικών γεωπολιτικών συμφερόντων σε βάρος «παραδοσιακών» συμμάχων τους στην ΕΕ, στο φόντο των τεταμένων ενδοσυμμαχικών σχέσεων. Αυτές αντανακλώνται τα τελευταία χρόνια στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αλλά και στα σκληρά παζάρια Αμερικανών, Γερμανών, Γάλλων και άλλων αξιωματούχων μπροστά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για αύξηση των πολεμικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάληψη περισσότερων «ευθυνών» από τους Ευρωπαίους «εταίρους» τους σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί επίμονα πρόταση της ΕΕ για επιμέρους εμπορικές συμφωνίες ανά τομέα. Επιπλέον, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόλτον δεν έκρυψε πως για τις ΗΠΑ το Brexit είναι «αμερικανικό εθνικό συμφέρον», τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ ήταν υπέρ του Brexit προτού καν τεθεί τέτοιο ζήτημα με το δημοψήφισμα του 2016.

«Σκληρό παζάρι» βλέπει ο Τζόνσον

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπόλτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συναφθεί μετά από «σκληρό παζάρι». Επιχειρώντας δε να εμφανιστεί συμφιλιωτικός προς την ΕΕ, είπε στο δίκτυο «Sky News» ότι «η μοναδική μεγαλύτερη συμφωνία που χρειάζεται να κάνουμε είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τους φίλους και εταίρους μας πέρα από το Κανάλι», υπονοώντας τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Νωρίτερα, η τράπεζα ING εκτίμησε ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία και 25% πιθανότητες για άτακτο Brexit. Παράλληλα, δημοσκόπηση της εταιρείας «ComRes» για λογαριασμό της εφημερίδας «The Daily Telegraph» καταγράφει ότι οι Βρετανοί κατά 54% επιθυμούν Brexit «πάση θυσία», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων. Το 46% διαφωνεί με την άποψη αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ