Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απόφαση επιστράτευσης οδηγών βυτιοφόρων

Σε πολιτική επίταξη και χρήση στρατού και αστυνομίας προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, για να αντιμετωπίσει τον αγώνα των οδηγών βυτιοφόρων καυσίμων, που ξεκίνησαν την Κυριακή απεργία διαρκείας διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εφαρμογή από τους εργοδότες των συμφωνημένων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που συνεχώς παραβιάζονται. Η απόφαση αυτή της «αριστερής» κυβέρνησης συνιστά επί της ουσίας επιστράτευση και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, και πάρθηκε με την «αιτιολογία» της κατάστασης «έκτακτης ενεργειακής ανάγκης». Ετσι, ήδη από χτες 36 στρατιωτικοί έχουν αναλάβει την μεταφορά καυσίμων από τα διυλιστήρια στα αεροδρόμια, στα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δύο βασικών συνδικάτων των οδηγών αποφάσισαν να συμμορφωθούν με την επίταξη, δηλώνοντας ότι οι οδηγοί πρέπει να εργάζονται μόνο το 8ωρό τους και όχι υπερωριακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει πως αν δεν συμμορφωθούν, απειλούνται με φυλάκιση ή απόλυση.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φλεβάρη η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που στηρίζεται από το ρεφορμιστικό Αριστερό Μπλοκ και το Πορτογαλικό ΚΚ, είχε προχωρήσει και σε επιστράτευση των νοσοκόμων που απεργούσαν διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Συνεχίζει έτσι την αντεργατική παράδοση προηγούμενων σοσιαλδημοκρατικών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, που από το 1974 έχουν προχωρήσει σε 32 επιστρατεύσεις διαφόρων μορφών ενάντια σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους από μια σειρά κλάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ