Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Στη νότια Γαλλία συναντήθηκαν χτες Μακρόν - Πούτιν

Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Πούτιν

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Πούτιν
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Με ατζέντα που αφορά τις διμερείς σχέσεις και σοβαρά διεθνή μέτωπα συναντήθηκαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, στο φρούριο του Μπρεγκανσόν στη νότια Γαλλία, όπου παραθερίζει ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Πούτιν για διεθνή ζητήματα, Γιούρι Ουσακόφ, πέρα από τις διμερείς σχέσεις, η Ρωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων με την ΕΕ ενόψει και της αλλαγής στις ηγετικές θέσεις της ΕΕ. Ο Ουσακόφ σημείωσε ότι ο Βλ. Πούτιν σχεδιάζει προσωπικά να αγγίξει αυτό το θέμα, καθώς η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της να εντείνει τον «πολιτικό διάλογο» με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Κρεμλίνου, δεδομένου ότι η Γαλλία πρόκειται να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, οι δύο ηγέτες αναμενόταν να συζητήσουν τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διάφορες εκδηλώσεις που χρηματοδοτεί το Συμβούλιο. Γαλλία και Γερμανία πρωτοστάτησαν πριν από λίγους μήνες στην επαναφορά της Ρωσίας ως πλήρους μέλους του Συμβουλίου. Επίσης, η συγκυρία της συνάντησης είναι λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του G7 (πρώην G8), από την οποία έχει αποκλειστεί η Ρωσία εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Οι συνομιλίες της διεθνούς ατζέντας επικεντρώθηκαν στην κατάσταση σε Λιβύη, Συρία, Ουκρανία και Ιράν. Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν οι προοπτικές μιας νέας διάσκεψης κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία). Ωστόσο, παρά την αλλαγή της ηγεσίας της Ουκρανίας και τις επαναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες της Γαλλίας για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης σύντομα, η Ρωσία επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο και μόνο τότε να συναντηθούν οι ηγέτες του σχήματος της Νορμανδίας για να επιτευχθούν συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα.

Επίσης, οι δύο ηγέτες αναμενόταν να συζητήσουν μια νέα τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα στη σελ. 15).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαφρόφ και ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Επίσης, απαντώντας δηκτικά ο Βλ. Πούτιν στην προτροπή Μακρόν να «υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης στη Ρωσία», με αφορμή τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι «δεν θέλει διαδηλώσεις του τύπου των "κίτρινων γιλέκων" αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Αλλά οι παραβάτες του νόμου θα συλλαμβάνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ