Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα η ομιλία Κόντε στη Γερουσία

Κινήσεις «αναδίπλωσης» από τη «Λέγκα», ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για μια ενδεχόμενη συμμαχία «5 Αστέρων» με το Δημοκρατικό Κόμμα

ΡΩΜΗ.--

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, εν αναμονή και της σημερινής ομιλίας στη Γερουσία από τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά του οποίου έχει καταθέσει πρόταση μομφής η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Στελέχη του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), που συγκυβερνά εδώ και 14 μήνες με τη «Λέγκα», συναντήθηκαν την Κυριακή στην έπαυλη του ιδρυτή του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο, ανακοινώνοντας στη συνέχεια πως «ο Σαλβίνι δεν είναι πλέον αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος». Με αυτόν τον τρόπο εμφανίστηκαν να αποκλείουν μια προοπτική ανασύστασης της κυβερνητικής τους συμμαχίας, όπως φέρεται να επιδιώκει η «Λέγκα». Παρόντες στην έπαυλη του Γκρίλο ήταν ο ηγέτης του Μ5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Φίκο, το ηγετικό στέλεχος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα κ.ά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παρασκηνιακά παζάρια που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια νέα προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Μ5S και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η «Λέγκα» είχε αφήσει να εννοηθεί πως με έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό θα μπορούσε να «διασωθεί» η κυβερνητική συμμαχία με το Μ5S, όμως απορρίφθηκε από τα στελέχη των «5 Αστέρων».

Ετσι, σε μια κίνηση αναδίπλωσης, ο Μ. Σαλβίνι δήλωσε πως θα ακούσει τη σημερινή ομιλία του Κόντε «με ανοικτό μυαλό» και πως πλέον η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD - M5S και γι' αυτό «θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». Πρόσθεσε πως δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους στο κοινοβούλιο για να σταματήσει μία «τέτοια κυβέρνηση αποτυχημένων» και πως δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε, σημειώνοντας ότι αν ο πρωθυπουργός «χαράξει ένα μονοπάτι που είναι καλό για την Ιταλία, ποιος θα πει όχι;». Σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση PD - M5S, η «Λέγκα», είπε, θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας».

Ακολουθώντας άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Il Messaggero», πρότεινε μια συγκυβέρνηση Μ5S - PD κατά τα πρότυπα του γερμανικού μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, αφού καταρτίσουν μια λεπτομερή κυβερνητική συμφωνία. Αλλά και η «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ανοιχτή στη συμμετοχή σε μια «θεσμική» προσωρινή κυβέρνηση.

Για τον Πρόντι, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μίας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν τον Οκτώβρη και αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ