Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αναβλήθηκε η ορκωμοσία της κυβέρνησης

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Μέχρι αύριο Τετάρτη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες ορκωμοσία της 11μελούς νέας μεταβατικής κυβέρνησης στρατιωτικών και στελεχών ορισμένων σουδανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων μετά από ένσταση της «Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών» για την υπουργοποίηση κάποιων προσώπων, όπως ο δικηγόρος Τάχα Οσμάν από το Νταρφούρ. Η εξέλιξη σημειώνεται δύο μέρες μετά την ανακοίνωση, το περασμένο Σάββατο, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, μίας νέας συμφωνίας ανάμεσα σε στρατιωτικούς της χούντας του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν (που ανέτρεψε τον Απρίλη με πραξικόπημα τον τότε δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ) και στελέχη των αντιπολιτευόμενων «Δυνάμεων για Ελευθερία και Αλλαγή» με μεσολάβηση της Αιθιοπίας.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει μία 11μελή μεταβατική κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από πέντε στρατιωτικούς (μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Α. Φ. Μπουρχάν) και πέντε πολιτικούς με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τον οικονομολόγο Αμπντουλάχ Χαμντόκ. Ο Χαμντόκ ήταν στέλεχος του σουδανικού υπουργείου Οικονομίας όταν ο Ομάρ Μπασίρ έκανε πραξικόπημα το 1989 καταλαμβάνοντας την εξουσία για τα επόμενα 30 χρόνια. Εκτοτε διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική. Το 2017 ο πρώην δικτάτορας Μπασίρ τού πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, αλλά το απέρριψε.

Ο Χαμντόκ αναμένεται (βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε το Σάββατο) να κυβερνήσει τη χώρα για τρία χρόνια και τρεις μήνες, ώσπου να διεξαχθούν γενικές εκλογές. Τα μέλη του σουδανικού Κοινοβουλίου θα διοριστούν. Κατά 67% θα είναι στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων που συμμετέχουν στις λεγόμενες «Δυνάμεις για Ελευθερία και Αλλαγή» και κατά 33% στελέχη άλλων κομμάτων, πλην αυτών που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας τα 30 χρόνια της χούντας του πρώην Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ.

Η δίκη Μπασίρ

Ο Ο. Μπασίρ, που από τον Απρίλη κρατείται στις φυλακές Κόμπαρ, δικάζεται με τις κατηγορίες μεταξύ άλλων της διαφθοράς, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της υποκίνησης και ανάμειξης σε δολοφονίες αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών.

Χτες εμφανίστηκε στο δικαστήριο ντυμένος στα λευκά, επιβεβαιώνοντας μόνο το όνομά του και τον τόπο κράτησής του. Κατά την πρώτη μέρα της δίκης αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ότι ο Μπασίρ ως Πρόεδρος είχε πάρει μόνο από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε ρευστό τουλάχιστον 90 εκατομμύρια δολάρια (άγνωστο για ποιον ακριβώς λόγο), πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν σε σακιά στην κατοικία του κατηγορούμενου, κατά την έφοδο της αστυνομίας μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του από άλλους στρατιωτικούς.

Νωρίτερα, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν είχε δηλώσει πως στην βίλα του Μπασίρ βρέθηκαν στη διάρκεια ερευνών της αστυνομίας τουλάχιστον 113 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ