Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ο Πρόεδρος Σ. Ματαρέλα θα διερευνήσει τη δυνατότητα νέου κυβερνητικού συνασπισμού ή θα προκηρύξει άμεσα εκλογές

Από αριστερά: Ο Μ. Σαλβίνι, ο Τζ. Κόντε και ο Λ. Ντι Μάγιο χτες στη Γερουσία

ANSA

Από αριστερά: Ο Μ. Σαλβίνι, ο Τζ. Κόντε και ο Λ. Ντι Μάγιο χτες στη Γερουσία
ΡΩΜΗ.--

Την παραίτησή του ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στη Γερουσία, σηματοδοτώντας και επίσημα το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και της «Λέγκας», μετά από 14 μήνες στην εξουσία. Είχε προηγηθεί η πρόταση μομφής της «Λέγκας» κατά του Κόντε.

«Το έργο αυτής της κυβέρνησης τελειώνει εδώ», κατέληξε ο Κόντε, συμπληρώνοντας ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, δηλαδή αν θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για να διερευνήσει τη δυνατότητα συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού ή αν θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Εδώ και μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και επαφές για μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση του «Κινήματος 5 Αστέρων» και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Οπως διέρρεαν πηγές του PD σε ιταλικά και διεθνή μέσα, μια μέρα πριν από την ομιλία Κόντε στη Γερουσία, το PD είχε «μια καλή αρχική επαφή» με το «Κίνημα 5 Αστέρων», το οποίο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συνομιλίες με το PD, αναφέροντας μόνο ότι αναμένει να ακούσει την ομιλία του Κόντε.

Αλλά και στελέχη του «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες πρόθυμα να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν μια «θεσμική κυβέρνηση» πιθανόν χωρίς τον Σαλβίνι.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στο ιταλικό κεφάλαιο ενόψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα έχει η Ιταλία με την ΕΕ για την έγκριση του προϋπολογισμού της από την Κομισιόν τον Οκτώβρη.

Χαρακτηριστικά, ο Τζ. Κόντε ανέφερε χτες στην ομιλία του ότι η κυβερνητική κρίση καθιστά την Ιταλία αδύναμη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόσο για τα πόστα και τους νέους Ευρωπαίους επιτρόπους, όσο και για άλλα θέματα που αφορούν τη θέση των ιταλικών επιχειρηματικών ομίλων. Είπε, επίσης, ότι είναι πολύ πιθανή μια «διαχείριση έκτακτης ανάγκης του προϋπολογισμού». Κατά τ' άλλα χαρακτήρισε τον επικεφαλής της «Λέγκας» και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, «ανεύθυνο» και «πολιτικό καιροσκόπο» και είπε ότι έψαχνε πρόσχημα για να διαλύσει την κυβέρνηση εξαιτίας και της εκλογικής ανόδου της «Λέγκας» στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε αμετανόητος λέγοντας πως «θα τα έκανα όλα ξανά» και πρόσθεσε ότι δεν φοβάται μια κυβερνητική συμμαχία του M5S με το PD. Αναφορικά με τη διαπραγματευτική θέση του ιταλικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό του με άλλες ευρωπαϊκές καπιταλιστικές οικονομίες, ο Σαλβίνι τόνισε ότι «δεν ήθελε η Ιταλία να είναι σκλάβος κανενός» στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του PD, Ματέο Ρέντσι, είπε ότι «η λαϊκιστική κυβέρνηση απέτυχε» και ότι χρειάζεται νέα κυβέρνηση για την αποφυγή της αύξησης του ΦΠΑ, επαναλαμβάνοντας έμμεσα την προθυμία του κόμματός του να συμμετάσχει σε μια προσωρινή κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής των «5 Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάγιο, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν φοβάται νέες εκλογές και είπε ότι ήταν «τιμή του» που συνεργάστηκε με τον Τζ. Κόντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ