Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ
100 μετανάστες αποβιβάζονται με εισαγγελική εντολή

Την απόφαση αποβίβασης των 100 περίπου μεταναστών από χώρες της Αφρικής, στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, έλαβε χτες ο εισαγγελέας της περιοχής, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στη θάλασσα 19 μέρες, από τότε που διασώθηκαν από το πλοίο «Open Arms», ισπανικής ΜΚΟ, το οποίο δεν έπαιρνε όμως άδεια ελλιμενισμού από την ιταλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση ανθρώπων απελπισμένων, χτυπημένων από τη φτώχεια, την ανέχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που διασχίζοντας τη Μεσόγειο αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ. Ομως έρχονται αντιμέτωποι με την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική, που ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» των ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση, διατάσσεται προληπτική κατάσχεση του πλοίου και άμεση αποβίβαση των μεταναστών με βάση το άρθρο 328 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία με φυλάκιση από έξι μήνες έως δύο χρόνια για δημόσιους λειτουργούς ή υπεύθυνους κρατικών υπηρεσιών που δεν φροντίζουν για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση είχε προτείνει να μεταφέρει τους μετανάστες με πολεμικό πλοίο, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη ΜΚΟ, επικαλούμενη το μακρύ ταξίδι των ήδη πολύ ταλαιπωρημένων επιβαινόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ