Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αμείωτα τα παζάρια με την ΕΕ...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η διελκυστίνδα Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) - ΕΕ φαίνεται πως θα συνεχιστεί για πολύ καιρό καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους δίχως την παραμικρή ένδειξη υποχώρησης από βασικές θέσεις.

Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έριξε νέο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με την ΕΕ, καθώς σε επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πριν από τη συνάντησή τους το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G7), υποστήριξε πως θα πρέπει να καταργηθεί το λεγόμενο backstop, η παραμονή δηλαδή της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ στην ενιαία τελωνειακή αγορά ώστε να αποφευχθούν οι σκληροί, αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι με την Ιρλανδία (που είναι χώρα της ΕΕ). Παραδέχθηκε ότι το αίτημά του δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις Βρυξέλλες, αλλά εμφανίστηκε παρ' όλα αυτά αισιόδοξος ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση ώστε να γίνει διατεταγμένα η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον αναμένεται να επιχειρήσει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία για Brexit κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και αύριο στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο οι πληροφορίες από Βερολίνο και Παρίσι αναφέρουν πως οι ηγέτες αμφοτέρων των χωρών δεν θα υποχωρήσουν εύκολα στις απαιτήσεις του Τζόνσον. Η Μέρκελ ενδέχεται να φανεί πιο διαλλακτική καθώς χτες από την Ισλανδία υποστήριξε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να σκεφθεί «ορισμένες πρακτικές λύσεις» όσον αφορά τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit, «αλλά όχι επανεξετάζοντας τη Συμφωνία Αποχώρησης».

Σταθερή στάση απέναντι στις βρετανικές απαιτήσεις τηρεί και η ηγεσία της ΕΕ, όπως φάνηκε χτες βράδυ από την επιστολή που έστειλε στον Βρετανό πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ επισημαίνει πως τυχόν απόρριψη του backstop θα επαναφέρει τους σκληρούς τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αμφισβήτησε επίσης τη δήλωση του Τζόνσον πως η κατάργηση του backstop δεν θα επαναφέρει αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, εκφράζοντας την απορία του για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Νωρίτερα, ένταση στις τεταμένες σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών πρόσθεσε η δήλωση του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, πως από την 1η Σεπτέμβρη οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα μειώσουν δραστικά τη συμμετοχή τους σε συνόδους και συναντήσεις της ΕΕ. Η ανακοίνωση αυτή σχολιάστηκε στις Βρυξέλλες ως ένδειξη «περιφρόνησης» απέναντι στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ