Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ - ΤΖΟΝΣΟΝ
«Παράθυρο» σε «εναλλακτικές» προτάσεις για το Βrexit

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η χτεσινή «εποικοδομητική» συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Βρετανίας στα Ηλύσια Πεδία, όπως χαρακτηρίστηκε σε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, δεν κατάφερε να ξεμπλέξει το «κουβάρι» του Brexit. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε κάνει προχτές και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, (προ)κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να παρουσιάσει πρακτικές, εναλλακτικές προτάσεις μέσα στον επόμενο μήνα που να αίρουν τις ενστάσεις που διατηρεί ο τελευταίος για το λεγόμενο backstop, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα επαναφέρουν τους σκληρούς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου). Με κάθε αφορμή ωστόσο επέμεινε πως το backstop είναι «απαραίτητη εγγύηση» σε μία νέα συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση «μίας απάντησης χωρίς να ανακατέψει συνολικά τη συμφωνία αποχώρησης». Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα ήθελε να δει τη συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση του Λονδίνου για να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit «το συντομότερο δυνατόν» καθώς «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για την εξεύρεση λύσης». «Ο χρόνος τρέχει», είπε ο Μακρόν, θυμίζοντας ότι την 31η Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί το Brexit, επισημαίνοντας: «Πρέπει να σεβαστούμε τη διαπραγμάτευση. Τον επόμενο μήνα δεν θα βρούμε μία νέα συμφωνία που θα είναι πιο μακριά από αυτή που ήδη έχουμε».

Ο Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν έτοιμες διαθέσιμες τεχνικές λύσεις», χωρίς να τις αναφέρει. Εμφανίστηκε, όπως και προχτές στο Βερολίνο, αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση που θα αποτρέψει το άτακτο Brexit (αποχώρηση, δηλαδή, δίχως συμφωνία με την ΕΕ), διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την επαναφορά συνοριακών σημείων ελέγχου στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, πάντως, από την Ολλανδία όπου βρέθηκε χτες, έκανε διευκρινιστική δήλωση για το λεγόμενο «τελεσίγραφο 30 ημερών» που σχολιάστηκε από διεθνή ΜΜΕ πως έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό προκειμένου να βρει μία εναλλακτική, βιώσιμη συμφωνία για διατεταγμένο Brexit. Είπε ότι δεν έδωσε κανένα «τελεσίγραφο» στον Βρετανό ηγέτη αλλά πως θέλησε να δείξει με την αναφορά της σε 30 μέρες πόσο λίγος είναι ο καιρός που απομένει για περισσότερες διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ