Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης

«Κίνημα 5 Αστέρων» και Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίστηκαν «ανοιχτοί» σε διαπραγματεύσεις

ΡΩΜΗ.--

«Εχουν ξεκινήσει όλες οι συνομιλίες για μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία που θα συμφωνήσει σε ορισμένα σημεία. Δεν θα αφήσουμε το πλοίο να βυθιστεί ή οι Ιταλοί να πληρώσουν», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του «Κινήματος 5 Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάγιο, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Χτες συνεχίστηκαν οι διερευνητικές διαβουλεύσεις που έχει ξεκινήσει ο Ιταλός Πρόεδρος, συναντώντας τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το «Φόρτσα Ιτάλια» (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S).

Πάντως, ο Ντι Μάγιο δεν ξεκαθάρισε αν αναφερόταν σε μια συμμαχία με το PD, ενώ είπε ότι έδωσε στον Ματαρέλα ένα κείμενο 10 σημείων με πολιτικές δεσμεύσεις που «είναι προτεραιότητα για τους Ιταλούς».

Χτες, ο επικεφαλής του PD, Νικόλα Τσινγκαρέτι, δήλωσε για ακόμη μια φορά πως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι ανοιχτό σε μια συγκυβέρνηση με το M5S, διαφορετικά να γίνουν πρόωρες εκλογές στα τέλη Οκτώβρη. Εξάλλου, προχτές, το PD δημοσίευσε πέντε όρους για κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα του Ντι Μάγιο. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα είναι και η επιλογή του νέου πρωθυπουργού, με το Μ5S να θεωρεί ότι ο Τζουζέπε Κόντε μπορεί να επανέλθει ως πρωθυπουργός.

Ενδεικτικοί των ενδοαστικών αντιθέσεων στην Ιταλία, δύο μήνες πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την έγκριση του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, οι όροι που θέτει το PD και εκφράζουν τμήμα του ιταλικού κεφαλαίου είναι: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, "πράσινη" ανάπτυξη, αλλαγή στους χειρισμούς του Μεταναστευτικού με προεξέχοντα ρόλο της Ευρώπης, οικονομική και κοινωνική πολιτική με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».

Μετά τη συνάντηση με τον Ματαρέλα ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της FI, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών αν δεν καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί μια «κεντροδεξιά κυβέρνηση», προφανώς με τη συμμετοχή του κόμματός του. Αφησε έμμεσες αιχμές κατά της 14μηνης συγκυβέρνησης της «Λέγκας» με το M5S λέγοντας «όχι σε κυβερνήσεις - απάτη» που σχηματίστηκαν από «ασύμβατα» υλικά. Το FI πρότεινε ένα «κεντροδεξιό μοντέλο που διέπει σε πολλούς δήμους και την πλειοψηφία των ιταλικών περιφερειών και το οποίο σήμερα είναι η φυσική πλειοψηφία των Ιταλών».

Ο ηγέτης της «Λέγκας» και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε σε νέες εκλογές μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρόεδρο, ενώ πρόσθεσε ότι «αν τα "όχι" του M5S γίνουν "ναι", τότε δεν θα κρατήσω κακία». «Αν θέλουν να ξεκινήσει η χώρα να πηγαίνει ξανά μπροστά, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς να κοιτάμε πίσω», είπε αναφερόμενος σε μια ανασύσταση του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων.

Είχε ήδη προηγηθεί συνάντηση του Ιταλού Προέδρου με τους «Αδελφούς της Ιταλίας» (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία σημείωσε ότι η μόνη επιλογή είναι να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν για σχηματισμό κυβέρνησης «5 Αστέρια» και Δημοκρατικό Κόμμα (2019-08-29 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης (2019-08-22 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (2019-08-21 00:00:00.0)
Παράταση στον ενδοαστικό καβγά (2019-08-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα μετεκλογικά παζάρια (2018-04-25 00:00:00.0)
Χωρίς αποτέλεσμα και η νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης (2018-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ