Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης άρση στους «κεφαλαιακούς ελέγχους»

Τροπολογία για την πλήρη άρση των «κεφαλαιακών ελέγχων» (capital controls) από την 1η Σεπτέμβρη, που είχαν απομείνει αποκλειστικά για τις συναλλαγές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με το εξωτερικό, κατέθεσε χτες και ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ.

Η αιτιολογική έκθεση, μεταξύ άλλων, εστιάζει στη «σθεναρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στη διασφάλιση της γενικότερης οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», στη «συνεχή προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» («κόκκινα» δάνεια), «στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα» και στην αύξηση των καταθέσεων.

Την ανακοίνωση, από την οποία κανένα όφελος δεν θα δουν τα λαϊκά στρώματα αλλά μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανέλαβε να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν», ενώ δεν έχασε την ευκαιρία αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για καταστροφική πολιτική που είχε ως συνέπεια την επιβολή τους. Οπως και ο προκάτοχός του αναλώθηκε σε κομπασμούς ότι η εκλογή της ΝΔ αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, επικαλούμενος τα χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κ.ο.κ.

Παραπέρα υποστήριξε ότι «μέχρι στιγμής, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νέο επιτελικό κράτος, τη λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν την κυβερνητική μας ετοιμότητα», ενώ «η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων απ' τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ και η γρήγορη - και δωρεάν - απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το Μάτι σηματοδοτούν τον σεβασμό μας στο δημόσιο χρήμα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απείλησε το λαό ότι το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησής του θα υλοποιηθεί με αξιομνημόνευτη ταχύτητα αφού «το τρίπτυχο Σχέδιο - Ταχύτητα - Αποτέλεσμα αποτελεί την σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης» και παρά την «καμένη γη» που και αυτός φυσικά παρέλαβε!

Γι' αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο ένα κοινοτικό κεκτημένο (...) Γλιτώνει τη χώρα από κυρώσεις εκατομμυρίων...», ενώ οι νέες ρυθμίσεις «συνιστούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,, δείχνοντας και το ποιον αφορά η άρση των capital control ανέφερε ότι με την τροπολογία γίνεται «αποφασιστικό βήμα κανονικοποίησης» του τραπεζικού συστήματος, όπως επίσης «προσέλκυσης επενδύσεων» και «αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο «Reuters», σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί μια επιστροφή στην ομαλότητα και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη».

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, κάλεσε «να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ