Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
Θερμό χειροκρότημα για τον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Με τον σκηνοθέτη της παράστασης Σ. Τσακίρη και την Κάθριν Χάντερ
Με τον σκηνοθέτη της παράστασης Σ. Τσακίρη και την Κάθριν Χάντερ
Θερμό ήταν το χειροκρότημα που επιφύλαξε το κοινό, που βρέθηκε στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και παρακολούθησε την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον εμβληματικό «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές. Την παράσταση παρακολούθησε ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Το κοινό της Αττικής θα έχει ακόμα δύο φορές την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση, αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, ανεβαίνει στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα και το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά.

Για τον Στ. Τσακίρη, η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει... Κι έτσι εξελίσσει και την ιστορία, σαν έναn παλιό λαϊκό μύθο με συνεχείς ανατροπές. Οι εποχές και οι κοινωνίες αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος, μέχρι και σήμερα, περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη... Ο σκηνικός χώρος είναι ένα έρημο, παγωμένο τοπίο, όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας 18μελής θίασος, με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Με τους Ν. Τσακίρογλου και Δ. Πιατά
Με τους Ν. Τσακίρογλου και Δ. Πιατά
Το ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει η Κάθριν Χάντερ. Στο πλευρό της Κ. Χάντερ μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών: Ο Νικήτας Τσακίρογλου κρατά το ρόλο του αφηγητή, ο Δημήτρης Πιατάς υποδύεται τον Ηφαιστο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη την Ιώ, ο Γεράσιμος Γεννατάς κρατά το ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του Κράτους. Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωνσταντίνος Νικούλι. Ο 9μελής χορός έχει ως Κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Περικλή Βασιλόπουλο.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά του Κώστα Βαρώτσου. Ο Γιάννης Μετζικώφ σχεδιάζει τα κοστούμια και τις μάσκες και ο Ιταλός Μαρτσέλο Μάνι επιμελείται την κίνηση.



Οι συντελεστές της παράστασης επί σκηνής
Οι συντελεστές της παράστασης επί σκηνής
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 (2021-05-12 00:00:00.0)
Ο «Προμηθέας» στην Πάτρα (2019-08-13 00:00:00.0)
«Προμηθέας» στην Επίδαυρο (2019-07-24 00:00:00.0)
Το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου (2019-05-25 00:00:00.0)
Αύριο ο «Οιδίπους» στο Κατράκειο (2018-09-05 00:00:00.0)
«Οιδίπους - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες» (2018-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ