Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αντιδραστικές προσαρμογές του κανονισμού στο «επιτελικό κράτος»

Την προσαρμογή του κανονισμού της Βουλής στα «νέα δεδομένα» που δημιουργούνται με την εφαρμογή του νόμου για το «επιτελικό κράτος», με τον οποίο πέρασαν ρυθμίσεις που προβλέπουν έναν κρατικό μηχανισμό ακόμα πιο σκληρό και «αποτελεσματικό», στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επομένως και πιο επιθετικού ενάντια στο λαό, αποφάσισε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταρχήν η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την απόλυτη πλειοψηφία της στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, διορίζοντας ένα ακόμα μέλος, που θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής. Η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Διάσκεψη είναι από τις βασικές προτεραιότητες κάθε νέας κυβέρνησης.

Δεύτερον, εγκρίθηκε ο διορισμός του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο για το «επιτελικό κράτος» στην οποία θα ενσωματωθούν όλες οι δομές ελέγχου (επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, επιθεωρητές Υγείας, επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης). Με άλλα λόγια, η Αρχή αυτή θα επιβλέπει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, αρκεί αυτή να γίνεται με «διαφάνεια».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπλήρωση ενός μέλους της Διάσκεψης, επειδή όπως αναφέρθηκε από τους βουλευτές τους (Κ. Ζαχαριάδη και Β. Κεγκέρογλου αντίστοιχα), κανονικά θα έπρεπε η συζήτηση στη Διάσκεψη να «εξαντλείται στο πεδίο της συναίνεσης, της συνεννόησης». Ψήφισαν υπέρ όσον αφορά το πρώτο μέρος και «παρών» για τον διορισμό του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Πλαστές πλειοψηφίες

Tο ΚΚΕ καταψήφισε τις κυβερνητικές προτάσεις για τον κανονισμό της Βουλής. Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, όσον αφορά τη Διάσκεψη των Προέδρων, η εκάστοτε κυβέρνηση κάθε φορά τη συμπληρώνει, που σημαίνει πως όταν γίνεται λόγος για «απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είναι απόφαση του κυβερνητικού κόμματος». Δηλαδή «αποφασίζει η κυβερνητική πλειοψηφία», η οποία, όπως σημείωσε, με βάση τους νόμους του αστικού κράτους, «δεν είναι πραγματικά πλειοψηφία στον λαό». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «η ΝΔ σήμερα έχει 158 βουλευτές με τι ποσοστό; Επρεπε να έχει πάρει 52% αναλογικά. Δημιουργείται, δηλαδή, μια παντοδυναμία του ενός ή άλλου κόμματος στη Βουλή, η οποία στον λαό, όμως, είναι μειοψηφία».

Ως προς το δεύτερο θέμα που αφορά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τόνισε ότι όσον αφορά την ...«ανεξαρτησία» της Αρχής, «ισχύει και εδώ ό,τι ισχύει για όλες τις "ανεξάρτητες" αρχές, ακόμα και τη Δικαιοσύνη». Οσον αφορά τις αρχές, επισήμανε ότι δεν είναι ανεξάρτητες όταν διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και παίρνουν αποφάσεις με βάση το «συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, είτε αυτό λέγεται ευρωπαϊκή νομοθεσία είτε αποφάσεις της κυβέρνησης, και δεν μπορούν να φύγουν από αυτό, ούτε μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο, για τον λαό».

Αντίστοιχα και για τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία, όταν εφαρμόζει τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν οι αστικές κυβερνήσεις, ενώ οι ανώτατοι δικαστές διορίζονται και αυτοί από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε φορά καβγαδίζουν για την ...ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει το διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και πλέον οι δικαστές να εκλέγονται από ένα ευρύτατο εκλεκτορικό σώμα.

Οσο για τις συναινέσεις που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι έτσι κι αλλιώς «οι συναινέσεις είναι τεράστιες ανάμεσα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ. Είναι το κοινό πρόγραμμα, τρίτο μνημόνιο παραδείγματος χάριν, και όλα τα υπόλοιπα», ενώ ο καβγάς που κάθε φορά γίνεται είναι στα επιμέρους και στα πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ