Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 25χρονου εργάτη, που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 4/9 στο τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας «ΓΙΑΝΝΑΚΗ», εκφράζει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, απαιτώντας παράλληλα «την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου, τη γρήγορη απόδοση ευθυνών».

«Αλλη μια ζωή θυσία στο μαρμάρινο βωμό του κέρδους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως «περίσσεψαν τα εργατικά ατυχήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής». Τονίζει ότι για τα περιστατικά αυτά δεν ευθύνεται «η κακιά ώρα», αλλά αποτελούν «εργοδοτικά εγκλήματα, με αιτίες που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και συνένοχο τις κυβερνήσεις διαχρονικά».

«Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους ακριβώς αυτή την αύξηση της κερδοφορίας. Η ίδια η ανάπτυξη του κλάδου βασίζεται στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων».

Επίσης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», αφήνουν την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας τρομακτικά υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη.

Υπογραμμίζει ακόμα πως «αποτελεί πρόκληση το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΜΜΘ) προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη για την ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο (με στόχο να τους δοθεί ζεστό χρήμα) και την κυνική αιτιολόγηση πως "η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας". Ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται για να μην έχουμε θανάτους στις επιχειρήσεις τους, μα όλα μετριούνται με το κόστος - όφελος, με την κερδοφορία τους, γι' αυτό και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας ας μην περιμένει καμιά ευαισθητοποίηση από τους εργοδότες».

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους με την οργάνωση και τον αγώνα τους να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Ιδιαίτερα για τον συγκεκριμένο κλάδο, απαιτεί «να δημιουργηθεί τώρα παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή και να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι σε όλα τα λατομεία». Τέλος, τονίζει πως η εργατική τάξη πρέπει να πιστέψει στη δύναμή της, να επιβάλει το δίκιο της, δυναμώνοντας με τις ταξικές δυνάμεις τον αγώνα «για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ