Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Προκλητικοί οι πανηγυρισμοί και τα «ευχαριστώ» στις ιδιωτικές κλινικές

Την δήθεν... «εξάλειψη της ταλαιπωρίας» των ογκολογικών ασθενών έσπευσε να πανηγυρίσει χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, με αφορμή την έναρξη της χορήγησης των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στους ασφαλισμένους απευθείας από τις ιδιωτικές κλινικές. Το σχετικό μέτρο, που τέθηκε από χτες σε ισχύ, περιλαμβανόταν σε πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και συνοδεύτηκε από εξαγγελίες περί τερματισμού της ταλαιπωρίας των ασθενών στις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα ίδια επανέλαβε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους 21 ιδιωτικών κλινικών «για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας». Μαζί με τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη, μάλιστα, παρέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στις δύο ενώσεις των ιδιωτικών κλινικών...

«Εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτήν την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων ο Β. Κικίλιας, καθώς δεν θα χρειάζεται «να περιμένουν για ώρες οι ασθενείς στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρουν τα ογκολογικά φάρμακά τους και να τα πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Πριν φτάσουν στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όμως οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τις ειδικές διαδικασίες έγκρισης, των γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής ή της έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού. Μια σειρά από διαδικασίες, δηλαδή, που έχουν θεσπιστεί με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς από όλες τις κυβερνήσεις που νομοθετούν στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους του υπουργείου, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν η προέγκριση, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν. Οπως, επίσης, θα συνεχίζουν να τους επιβαρύνουν οι πληρωμές για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που δεν καλύπτονται, η υποστελέχωση και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού στις δημόσιες μονάδες Υγείας που τους εξαναγκάζουν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με το επιπλέον κόστος που αυτό συνεπάγεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασθενείς αγωνιούν, κρίσιμες θεραπείες καθυστερούν (2023-01-03 00:00:00.0)
Νέα επικίνδυνα πλαφόν στη συνταγογράφηση (2014-07-09 00:00:00.0)
Πλήρωσε 1.060 ευρώ για να βρει φάρμακο για σοβαρή ασθένεια! (2012-09-07 00:00:00.0)
Προχωρούν σε πληρωμές αλλά με εισφορές των ασφαλισμένων και όχι από το κράτος (2012-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ