Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Ασθενείς αγωνιούν, κρίσιμες θεραπείες καθυστερούν

Ο «Ριζοσπάστης» στην αναζήτηση του πολυπόθητου φαρμάκου

Αγωνιώντας για το φάρμακο
Αγωνιώντας για το φάρμακο
«SOS» εκπέμπουν ασθενείς και φαρμακοποιοί για τις τραγικές ελλείψεις στα φάρμακα, που αφορούν από αντιπυρετικά μέχρι και σκευάσματα για σοβαρές ασθένειες, ακόμα και τον καρκίνο. Ετσι, και χτες ουρές σχηματίστηκαν έξω από κάθε φαρμακείο, με τους ασθενείς να ρωτούν με αγωνία αν υπάρχουν τα πολύτιμα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία, ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.

Από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία και μετά στη ...γύρα

«Ούτε στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν πια φάρμακα», μας λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καστής, με την οργή του να ξεχειλίζει. Οπως είπε, από το πρωί γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο με τη συνταγή στο χέρι για να βρει ένα φάρμακο χημειοθεραπείας για τη σύζυγό του. «Κοντεύω να τρελαθώ! Σήμερα έπρεπε να ξεκινήσει χημειοθεραπεία. Τρέχω από το πρωί, μεσημέριασε και ακόμα δεν έχω καταφέρει να το βρω. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "Μεταξά". Μου είπαν οι γιατροί της ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει αυτό το φάρμακο και ότι θα πρέπει να το αναζητήσω εγώ σε κάποιο φαρμακείο. Τι κατάντια είναι αυτή; Πώς βάζουν έτσι τις ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο; Είναι δυνατόν ολόκληρο ογκολογικό νοσοκομείο και να μη διαθέτει τα απαραίτητα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς; Και μετά έχουν το θράσος να λένε ότι όλα στα νοσοκομεία είναι μια χαρά; Ντροπή!», τόνισε.

Τη συζήτηση άκουσε η Μαριάνθη Καρ., για να συμπληρώσει πως το ίδιο ακριβώς περιστατικό έζησε και η ίδια αναζητώντας φάρμακο για χημειοθεραπεία του καρκινοπαθούς πατέρα της, ο οποίος επίσης νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Μεταξά». «Πήγα από φαρμακείο σε φαρμακείο και τελικά βρήκα ένα όπου ο φαρμακοποιός μου είπε ότι θα έπρεπε να το κάνω παραγγελία και θα μπορούσα να το πάρω μετά από τρεις μέρες. Αφού είχα τη γραπτή διαβεβαίωση του φαρμακοποιού ότι θα ήταν έτοιμο το φάρμακο μετά από τρεις μέρες, η πρώτη χημειοθεραπεία του πατέρα μου έγινε τελικά με δόση, από δανεικό φάρμακο, δηλαδή που ανήκε σε άλλον ασθενή, του οποίου η οικογένεια είχε καταφέρει να το εξασφαλίσει με τον ίδιο τρόπο. Αναζήτηση και παραγγελία. Αν δεν κατάφερνα να το βρω τι θα γινόταν;».

«Λένε ότι οι φαρμακευτικές κάνουν εξαγωγή τα φάρμακα, και τα σπρώχνουν σε χώρες που μπορούν και τα πουλάνε πιο ακριβά. Και εμείς πάμε από φαρμακείο σε φαρμακείο για ένα αντιπυρετικό. Εντάξει, έχει ιώσεις, είναι και ο κορονοϊός. Ομως μπορούν αυτά να εξηγήσουν τέτοια έλλειψη;», ανέφερε ο Νίκος που ήταν και αυτός στην ουρά με τη σύζυγό του.

Το στιγμιότυπο εκτυλίχθηκε σε φαρμακείο στο Κερατσίνι. Η φαρμακοποιός Χρ. Μπουμπούκα έδωσε ακόμα μια εικόνα της σοβαρής έως επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται σε βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών, ακόμα και των παιδιών. «Είναι η δυσκολότερη φάση που περνάω στα 34 χρόνια που είμαι φαρμακοποιός. Σιρόπια, αντιπυρετικά, ειδικά για τα παιδιά, εισπνεόμενα, αντισταμινικά για παιδιά και βρέφη, αντιπηκτικά έχουν εξαφανιστεί. Ακόμα και ΑΤΑΡΑΞ για παιδική συνταγή δεν υπάρχει. Εχουμε ζήσει και άλλες ελλείψεις αλλά τώρα αυτό που συμβαίνει ξεπερνάει κάθε φαντασία. Δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ούτε κορτιζόνη σταγόνες για βρέφη; Δηλαδή αν ένα παιδί πάθει λαρυγγίτιδα τι θα κάνουμε; Τι θα γίνει;», σημείωσε.

«Κόψτε τα 500άρια χάπια σε κομμάτια για τα παιδιά»

Ιδια η εικόνα σε κάθε φαρμακείο στις περιοχές του Πειραιά. Σε φαρμακείο στη Δραπετσώνα, μητέρα αναζητεί το αντιπυρετικό που της είπε ο γιατρός για το παιδί της. «Είναι σιρόπι και το μόνο που έχω βρει είναι σε χάπι 500άρι. Μου πρότειναν φαρμακοποιοί να το κόψω στα τέσσερα και να το δίνω στο παιδί κομμάτι κομμάτι. Ομως μπορώ να το διακινδυνεύσω; Τι είναι αυτή η κατάσταση; Παίζουν με την υγεία των παιδιών μας;». Το φαρμακείο στη Δραπετσώνα ανήκει στους Θ. και Εμ. Κρόκου. Οπως ανέφερε ένας από τους φαρμακοποιούς, «δεν έχω ξαναδεί τέτοια έλλειψη. "Αερολίν", "Flixotide", "Depon" σιρόπι, "Panadol" σιρόπι, "Apotel" σιρόπι, "Clozar" σιρόπι, ΑΤΑΡΑΞ σιρόπι, όλα τα γκόλντεν φλου, σχεδόν όλες οι αντιβιώσεις, φάρμακα για σοβαρές ασθένειες και λίγα σας λέω, είναι άλλα τόσα».

Αντίστοιχα και ο φαρμακοποιός του εφημερεύοντος φαρμακείου στο Πέραμα σημείωσε ότι «εδώ και 32 χρόνια πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο. Δεν είναι μόνο η έξαρση των ιώσεων. Ολοι οι συνάδελφοι γνωρίζουμε ότι μία από τις αιτίες είναι οι εξαγωγές που κάνουν για να βρουν καλύτερες τιμές πώλησης. Και αυτό δεν είναι τωρινό. Αλλά αφού οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Είναι δυνατόν να είναι σε έλλειψη ακόμα και το "Depon" όπως το Maximum;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ