Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Ντονμπάς και Κριμαία

«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζεται από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Σε ανταλλαγή 70 κρατουμένων (35 από κάθε πλευρά) προχώρησαν το Σάββατο η Ρωσία και η Ουκρανία, μια κίνηση που παζαρευόταν εδώ και καιρό και θεωρείται «βήμα» στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία και για την Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Η ανταλλαγή των κρατουμένων χαιρετίστηκε από σειρά ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Τους τελευταίους μήνες, μετά και την αλλαγή στην Προεδρία της Ουκρανίας, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για Ανατ. Ουκρανία και Κριμαία, με τη Γερμανία να συνδέει το θέμα και με τους ρωσικούς αγωγούς αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία, τη Γαλλία να επιδιώκει προσέγγιση Ρωσίας - ΕΕ για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας», τις ΗΠΑ να επιζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να προειδοποιούν την Ουκρανία να μην υποκύψει στην κινεζική προσέγγιση.

Μεταξύ των 35 Ουκρανών που απελευθερώθηκαν είναι και οι 24 ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, που είχαν συλληφθεί το Νοέμβρη του 2018 στα Στενά του Κερτς που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη θάλασσα, αλλά και ο κινηματογραφιστής Ολεγκ Σεντσόφ, που είχε συλληφθεί το 2014 στην Κριμαία. Συνολικά πρόκειται για δημοσιογράφους, καθηγητές, αξιωματούχους των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας κ.ά.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας προκειμένου να τελειώσει η αντιπαράθεση στην περιοχή Ντονμπάς (Ανατ. Ουκρανίας) και εξέφρασε την ελπίδα για σύντομη συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία), η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στο Σεπτέμβρη στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, καλωσόρισε τις δηλώσεις του Βολ. Ζελένσκι για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων από τη λεγόμενη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

«Σήμερα υπάρχει μια ευκαιρία για επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης (στην Ουκρανία). Εφαρμόζεται η εκεχειρία, η οποία φαίνεται να είναι πιο μόνιμη και πιο αποτελεσματική από όλες τις προηγούμενες, τα στρατεύματα αποσύρθηκαν στη Στάνιτσα Λουγκάνσκαγια (...) Ολες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αθροιστικά ένα θετικό περιβάλλον», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, που επισκέφτηκε χτες τη Μόσχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάταγμα για «Μέρα Αντίστασης» στην Κριμαία (2020-02-27 00:00:00.0)
Βήματα προς αναθέρμανση του παζαριού για την Ανατολική Ουκρανία (2019-12-13 00:00:00.0)
Πολύωρο παζάρι για την Ανατολική Ουκρανία... (2019-12-10 00:00:00.0)
Προειδοποιεί με αποχώρηση από τις συμφωνίες του Μινσκ (2019-11-15 00:00:00.0)
Δεν τίθεται ζήτημα Κριμαίας (2019-10-15 00:00:00.0)
Επικοινωνία Ποροσένκο - Πούτιν (2018-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ