Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Φαντασιοπληξία» και προσπάθεια συγκάλυψης της ηγεσίας

Ξεκίνησαν στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης οι απολογίες των 21 χρυσαυγιτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ολοκληρώθηκε η απολογία του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης στον Πειραιά, υπεύθυνου των ταγμάτων εφόδου και στρατολογητή του Ρουπακιά, του χρυσαυγίτη Ν. Αποστόλου. Είναι αυτός που επιβεβαιώνει σε σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου), λίγες μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, για τον πυρήνα Νίκαιας αναφέρει το περιβόητο «Ναι μωρέ, εντάξει, αυτό είναι η ιεραρχία. Για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος πας».

Είναι αυτός που επιβεβαιώνει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Στο ηχητικό ντοκουμέντο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ακούγεται ξεκάθαρα ότι «τον ψάχναμε τόσο καιρό», ή «αυτούς τους ψάχναμε πολύ καιρό, είχαμε πάει και με τους Περαματιώτες 3 φορές "Ρεσάλτο"»... Επίσης, σε συνομιλίες του ακούγεται να λέει ότι «καλά του έκανε» (ο Ρουπακιάς του Φύσσα, που τον δολοφόνησε), καθώς και ότι ο Ρουπακιάς έκανε «κάτι καλό για το κόμμα», δηλαδή για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Επιβεβαιώνεται επίσης από τις συνομιλίες του η σχέση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία. Καταγράφονται π.χ. στοιχεία που δείχνουν την αστυνομικό Βενετία Πόπορη (επίσης κατηγορούμενη) να συνεννοείται μαζί του για την ταυτότητα «προστατευόμενου μάρτυρα» που είχε καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής. Επιβεβαιώνεται και η σχέση με τον αστυνομικό - τότε διοικητή Νίκαιας - Γιοβανούδη, και από τις συνδιαλέξεις ότι είχαν αστυνομικούς ασυρμάτους και όχι παιχνίδια δήθεν από τα «Jumbo», όπως υποστηρίζουν.

Είναι επίσης αυτός που καταδικάστηκε για επίθεση σε αντιφασίστες στον Πειραιά. Συνομολογεί πλήθος εγκληματικών ενεργειών εναντίον αλλοδαπών, προστασία σε μαγαζιά, εκβιασμό καταστηματαρχών, πήγαινε όπως λέει σε μαγαζιά, τα έσπαγε και δεν πλήρωνε.

Είναι αυτός που παραδέχεται στις συνομιλίες του ότι έχει στο μπράτσο τον αγκυλωτό σταυρό (που μετά έγινε μαίανδρος), που χαιρετά στην αρχή ναζιστικά σε ορκωμοσίες και μετά δήθεν αρχαιοελληνικά, όπως ειπώθηκε...

Ολα τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία που ακούστηκαν και στο δικαστήριο, στην απολογία του ο χρυσαυγίτης Αποστόλου τα αρνήθηκε και εμφανίστηκε ως «φαντασιόπληκτος». Δίνοντας λίγο πολύ ψυχολογικές προεκτάσεις στα όσα έλεγε, αφού όπως είπε «ήθελε να δειχθεί»! Εφτασε μάλιστα στο σημείο, σε σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, να πει ότι και οι συνομιλίες του με συγγενείς, φίλους και γνωστούς είναι ψευδείς, ότι τίποτα δεν ισχύει από όσα έλεγε, ακόμα και ότι όσοι μιλούσαν μαζί του δεν καταλάβαιναν ή είχαν πάθει αμνησία...

Νωρίτερα κατέθεσε ο Δ. Αγιοβλασίτης, που πρόσφατα καταδικάστηκε ομόφωνα, μαζί με άλλους 5 συγκατηγορούμενούς του (τον πρώην πυρηνάρχη Πειραιά Θ. Μπαρέκα, τον κατηγορούμενο και για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλο και τους Γ. Καλπιτζή και Χρ. Γαλανάκη), ως φυσικός αυτουργός για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά την επίθεση στο «Συνεργείο». Ομόφωνα ενόχους για ηθική αυτουργία στο εν λόγω αδίκημα κήρυξε το δικαστήριο και τα υπόδικα πρώην στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τον ευρωβουλευτή Ι. Λαγό και τον Ν. Μίχο, οι οποίοι ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της δολοφονικής επίθεσης στον κοινωνικό χώρο στις 10/7/2013.

Ο Δ. Αγιοβλασίτης στην απολογία του ομολόγησε τελικά ότι διέθετε κάρτα υποστηρικτή, επίσης ότι ανήκε στο Μέτωπο Νεολαίας και έπαιρνε μέρος στις «δράσεις» της ΤΟ Νίκαιας. Από την απολογία του μέλους του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στο «Συνεργείο» (ο ίδιος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του μόνο στη μοτοπορεία) αναδείχθηκε το οργανωμένο της επίθεσης: «50-60 μηχανάκια, σχεδόν όλα δικάβαλα, φύγαμε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο και ξέραμε ότι θα κάνουμε μία στάση στην πλατεία της Ηλιούπολης. Ολοι φορούσαμε κράνη, πηγαίναμε χαλαρά και από ένα σημείο και μετά με αστυνομική συνοδεία. Μετά επιστρέψαμε στα γραφεία στον Αλιμο».

Προσπάθησε δε να καλύψει τον υπόδικο Ι. Λαγό, αναφέροντας ότι δεν τον είδε. Είναι χαρακτηριστικές οι ερωτήσεις του δικαστηρίου: «Επικοινωνείτε θορυβημένος με τον Καζαντζόγλου και σας απαντάει ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη και εκείνος με τον Λαγό. Τι τους θέλατε όλους αυτούς, αφού λέτε ότι δεν είχατε δει επεισόδια και ότι δεν ήταν εκεί κανείς από τους τρεις; Γιατί δεν συμβουλευτήκατε έναν δικηγόρο αλλά ζητάτε από εκείνους κατευθύνσεις;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ