Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εγκρίθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Αντιδρούν φορείς και σύλλογοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην πιθανότητα δημιουργίας μονάδας καύσης απορριμμάτων

Με την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», προχωρά η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που εγκρίθηκε το 2016, υπονομεύει την ανακύκλωση και προωθεί την επικίνδυνη καύση.

Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι ένα έργο που θα υλοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές που προκρίνονται για τη χωροθέτησή της βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στη Μαυροράχη και τους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου.

Προβλέπεται να είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και να εξυπηρετεί 10 δήμους. Για το έργο θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ προβάλλεται ότι το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ.

Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ έρχεται λίγες μέρες μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, που προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή του δήμου Θέρμης, κοντά στον Αγιο Αντώνιο.

Οι δύο ΜΕΑ έχουν κοινά χαρακτηριστικά καθώς περιλαμβάνουν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων, μονάδες προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Από τη λειτουργία τους θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο (RDF), το οποίο θα συσκευάζεται και θα στέλνεται για καύση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου.

Ηδη για το απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF, που θα παράγεται από τη μονάδα Αγίου Αντωνίου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη έχουν ξεσηκωθεί φορείς και σύλλογοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν στην πιθανότητα δημιουργίας μονάδας καύσης απορριμμάτων RDF και SFR στην ΤΙΤΑΝ.

Μάλιστα, τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, η Ενωση Πολιτών Μετεώρων προγραμματίζει σύσκεψη - συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν για την υγεία και το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τους λαϊκούς φορείς της περιοχής, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου, εκφράζει την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, προβάλλοντας ότι έτσι θα επέλθουν μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ