Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει ταχύτητα στην εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

Από τη συνάντηση Πάιατ - Δένδια
Από τη συνάντηση Πάιατ - Δένδια
Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί το απόγευμα της Κυριακής ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της παραμονής του εκεί θα «τρέξει» πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η επιτάχυνση των παζαριών σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, με ταυτόχρονη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, συν την προσέλκυση ξένων «επενδύσεων» μέσα από τις δεσμεύσεις για επιτάχυνση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τα νέα «δώρα» στο κεφάλαιο, στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη 24/9 και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν την Τετάρτη 25/9. Ερωτηθείς σχετικά χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, έδωσε ωστόσο τη «βασική στόχευση» του ταξιδιού ως εξής:

«Η κυβέρνηση έχει έναν βασικό σκοπό. Να προωθήσει όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα. Ορισμένα από αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με τη διεθνή μας παρουσία, που σχετίζονται και με την Κυπριακή Δημοκρατία και με τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας. Αλλα ζητήματα έχουν να αναδείξουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα και είναι ένας ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις, ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Και ένα άλλο ζήτημα είναι να δείξει ότι η Ελλάδα είναι πλέον στην καρδιά της ΕΕ, μετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις και έχει λόγο για τη διαμόρφωσή τους τις επόμενες βδομάδες και μήνες».

Επίσης χτες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο είχε ο Τούρκος ομόλογός του Χ. Ακάρ με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του. Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών έγινε ύστερα από την ευχετήρια επιστολή που έστειλε ο Ακάρ στον Ν. Παναγιωτόπουλος στα τέλη Ιούλη. Σύμφωνα δε με την τουρκική πλευρά, «οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε ζητήματα διμερή, άμυνας και ασφάλειας της περιοχής».

Τα συχαρίκια και η επικοινωνία έλαβαν χώρα ενώ σε Αιγαίο και Κύπρο η Τουρκία έχει έντονη στρατιωτική παρουσία και σχεδόν κάθε μέρα εκδίδει και μία NAVTEX σε περιοχές όπου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (π.χ. στα ανοιχτά του Καστελόριζου). Στο ίδιο πνεύμα, συνεχίστηκαν και χτες οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, με 8 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, να προχωρούν σε 6 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Συνάντηση Πάιατ - Δένδια

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις στις ΗΠΑ μεταξύ Μητσοτάκη και Τραμπ θα αποτελέσουν το πρελούδιο για τον β' γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα, με έλευση μάλιστα εδώ του ίδιου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο. Θυμίζουμε ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος», που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη επί ΣΥΡΙΖΑ στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνει - μέχρι τώρα τουλάχιστον - έξι ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από τον νέο κύκλο «Διαλόγου» τον Οκτώβρη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ μετέβη χτες στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια και είχαν «μια εποικοδομητική συζήτηση», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «ενόψει του β' γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου».

Σημειωτέον, οι Αμερικανοί και διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι έχουν ως στόχο να «απογειώσουν» - όπως χαρακτηριστικά λένε - τη «συνεργασία» σε στρατιωτικά θέματα και μπίζνες, με έμφαση στα Ενεργειακά.

Διόλου τυχαία ο Πάιατ, μιλώντας τη Δευτέρα σε ημερίδα για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, τόνιζε ότι «κατά την τελευταία τριετία η προβολή των ενεργειακών ζητημάτων έχει βρεθεί στην κορυφή των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Ελλάδας (...) Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Πρόσθετε οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «εταίρο - κλειδί (...) μια χώρα που συμμερίζεται τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας. Συνεργαζόμαστε με τους δημοκρατικούς εταίρους μας στην περιοχή για να απωθήσουμε κακόβουλους παράγοντες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που πιστεύουμε ότι έχουν διαφορετικά συμφέροντα», δίνοντας και το περίγραμμα των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου εμπλέκουν και τον ελληνικό λαό, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ