Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Επιχείρηση «προσέλκυση επενδυτών» με όχημα την αντιλαϊκή πολιτική

Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που ανοίγει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών

Eurokinissi

Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που ανοίγει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών
Σε προχωρημένη φάση έχουν περάσει οι διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με το σχέδιο μεταβίβασης προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία, με την παροχή βέβαια κρατικών εγγυήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές» και τα κάθε λογής «κοράκια» που εμπλέκονται στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο αυτό τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως». Σε σχετικό νομοσχέδιο μάλιστα, όπως φαίνεται, θα περιλαμβάνονται και οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις γύρω από το «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών, τη «βελτίωση» του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την «επιτάχυνση» των δικαστικών διαδικασιών. Το συγκεκριμένο αντιλαϊκό νομοθέτημα θα συζητηθεί με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του Οκτώβρη, ως τμήμα των πολύπλευρων παρεμβάσεων που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, σε συνέχεια βέβαια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις αναφορικά με τις επιχειρηματικές πτωχεύσεις και ειδικότερα τη διευκόλυνση «ρευστοποίησης μετοχών» από την πλευρά των τραπεζών και άλλων πιστωτών, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων σε «προβληματικές» επιχειρήσεις.

Επιχειρηματικές παρουσιάσεις στο Λονδίνο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη συμμετοχή 32 εισηγμένων επιχειρήσεων, αναμένεται να παρουσιάσει σε ξένα funds και «επενδυτές» τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μεταξύ άλλων προωθεί το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο με τις δεκάδες «εμβληματικές» παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ισχυρές επιχειρήσεις και βέβαια το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που αποτελεί το «νούμερο ένα» παράγοντα για την προσέλκυση των «επενδυτών». Επίσης, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτό ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «τρέχει» η ΝΔ, απαιτεί μεταξύ άλλων μια σειρά από ενέργειες στα ΕΛΠΕ, στην Εγνατία ΑΕ, στη ΔΕΠΑ, στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας κ.ά.

Στο επίκεντρο των επιχειρηματικών παρουσιάσεων στο Λονδίνο, πέρα από τον τραπεζικό τομέα, αναμένεται να βρεθούν η Ενέργεια, οι υποδομές, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχει» η κυβέρνηση κ.ά. Μεταξύ των 32 ομίλων που μετέχουν στην εκδήλωση βρίσκονται οι 4 «συστημικοί» τραπεζικοί όμιλοι και οι εταιρείες ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, «Motor Oil», «Ομιλος Μυτιληναίος», ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, «Viohalco» κ.ά.

Συμπληρωματικές διατάξεις στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο

Χτες εξάλλου δόθηκαν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με το «Γενικό Εμπορικό Μητρώο» (ΓΕΜΗ), οι οποίες θα προστεθούν στις διατάξεις του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χορήγηση «πιστοποιητικού καλής λειτουργίας» στις επιχειρήσεις, το οποίο θα αξιοποιείται για τις συναλλαγές τους, είτε με άλλες επιχειρήσεις είτε με το Δημόσιο. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και σύντμηση προθεσμιών για τον έλεγχο νομιμότητας των στοιχείων που δημοσιεύουν οι εταιρείες (ισολογισμοί, εταιρικές πράξεις κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περαιτέρω πρόσδεση των ΟΤΑ στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων (2020-02-26 00:00:00.0)
Νέες διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και ολομέτωπη επίθεση σε κλαδικές ΣΣΕ και συνδικαλιστική δράση (2019-10-11 00:00:00.0)
«Κράχτης» κερδοφόρων επενδύσεων οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (2019-09-20 00:00:00.0)
Προσκλητήρια σε «επενδυτές» με μπαράζ από αντιλαϊκές παρεμβάσεις (2019-08-31 00:00:00.0)
«Κράχτης» προσέλκυσης «επενδυτών» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής (2019-08-29 00:00:00.0)
Στις προδιαγραφές του εγχώριου κεφαλαίου (2016-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ